Rendhagyó magyar óra

Ajka környéki településeken nem ismeretlen az Aporfi név. Aporfi Mihály Ajkarendeken, Magyarpolányban, Bakonygyepesen is tanította a gyerekeket a betűvetésre. A Bakonygyepesi Kultúrház színháztermében február 21-én délután a tanító fia, Aporfi László tartott rendhagyó irodalomórát.

gyj_aporfi ea gardonyirol 3874A most 85 éves magyar-német tanár az ELTÉ-n szerezte a diplomáját, majd 1955-től 1986-ig a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára volt. Többek között a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetettje. Napjainkban is tanít németet és irodalmat, de már az idősebb korosztály számára. Gyepesen 2007 óta hallhatják, mindig nagy érdeklődés közepette. Korát meghazudtoló lendülettel, frissességgel tartja meg az órákat.

Most vasárnap Gárdonyi Géza pedagógusi pályáját mutatta be, ami azért fontos a számára, mert az édesapja is falusi tanító volt. Megfejthetetlennek tartja, hogyan tanította egyszerre hat osztály gyermekeit. Az idő múlása bebizonyította, hogy sikeresen végezte a dolgát, úgy ahogyan Gárdonyi Géza is tette Devecserben, Dabronyban, Sárváron. Gárdonyi részben a dabronyi emlékek hatására írta meg első sikeres, népies hangvételű novellafüzérét Az én falum címmel. A mű két kötetét mutatta be most Aporfi László. Az első kötetben márciustól decemberig, a másodikban decembertől márciusig írja le a feljegyzéseit az író. Aporfi összesen tíz novellából olvasott fel oly módon, hogy közben felhívta a figyelmet az író emberségére, emberismeretére. A lényeges részeket kiemelte, megmagyarázta. Ezzel egy élménydús irodalmi óra részeseivé vált a két osztálynyi hallgatóság. Két részlet még a könnyeket is kicsalogatta a szemekből. A Kék pille Bozóki Ilonkája és a Csak már a Pesta jönne tömör párbeszéde, amelyben az apa és fia mély kapcsolatát mutatja a halál pillanatában.

gyj_aporfi ea gardonyirol 3865Aporfi László elmondta, hogy nagy örömmel jön Gyepesre, hiszen ez az első hazája. Hiába töltött el hatvan évet Szentgotthárdon, Bakonygyepes mindig közel áll a szívéhez, hiszen édesapja itt tanított. Tőle sokat tanult, így nagyon gazdag embernek érzi magát; ugyan a zsebe nincsen tele pénzzel, de gazdagabb azoknál, akiknek a bőrük alatt is pénz van. Büszke arra a hagyatékra, amit édesapjától örökölt.

Áment Márton, a délután házigazdája, meleg szavakkal köszönte meg Aporfi Lászlónak a két tartalmas órát, amely egy szempillantás alatt elröppent. A gyepesi házi könyvtárak legtöbbször leemelt könyve ezekben a hetekben bizonyára Gárdonyi Géza Az én falum című műve lesz.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply