25 éves a Payer Ajkán – Sikeresnek bizonyult a változásmenedzsment

Gyárlátogatásra is sor került a jubileumi születésnapon

Öt éve még a létéért küzdött a Payer Industries, de mára a sikeres vállalkozások közé küzdötte fel magát. Néhány évvel ezelőtt még több tízmilliós támogatást kapott a várostól új munkahelyek teremtésére – akkor 8 százalékos volt Ajkán a munkanélküliség – ma pedig fejvadászai járják a város környéki és a távolabbi “munkaerő dzsungelt”. Változnak az idők, s minden kor újabb kihívások elé állítja a cég menedzsmentjét.

Családi nappal ünnepelte ajkai működésének 25. évfordulóját a Payer Industries Hungary Kft. (PIH) Sport utcai ajkai telephelyén. Az udvarban és a nagyszínpadon egymást érték a szórakoztató programok, a nagysátor hűvösében pedig szorgos kezek mérték az étkeket és a hűsítő italokat. A cég vezető munkatársai turnusokra osztva vitték körbe az üzemen az érdeklődő családtagokat és a vendégeket. Termelés ezen a napon már nem folyt – az üzem minden dolgozója egyszerre kezdhette meg nyári vakációját -, de a mozdulatlanná merevedett munkahelyek és megmunkáló állomások is nagyon beszédesek voltak. Arról meséltek, hogy az itt készülő termékekből nemsokára felmosó berendezések, cumisüveg sterilizálók, vagy éppen lavina-mentőlégzsákok lesznek, de lehet, hogy valamelyik népszerű autómárkában találják meg a helyüket.

Máthé Csaba ügyvezető igazgató büszkén mutatta a gyártósorokat, közben megemlítve, hogy melyik termék gyártása tart “Kína felé” és melyik az, amelyik éppen a mérnöki tervezés fázisában van, s csak jövőre indul majd el itt a tömegtermelése.

Fát is ültettek a cég képviselői

Több millió eurós és több százezres szériaszámok röpködtek a levegőben, érzékeltetvén, hogy itt nem babra megy a játék. De az ügyvezető nem hallgatta el a cég “fájdalmát” sem: nagyon nehéz megszerezni és megtartani a jó munkaerőt, pedig a szerszámgyártás például hosszú távon is sikeres üzletnek ígérkezik, ha lesz aki művelje. Ezért mindent bevetnek (más ajkai üzemekhez hasonlóan), hogy magukhoz édesgessék a magasan kvalifikált munkaerőt. A
gyártási folyamatokat igyekeznek függetleníteni a környezetüktől, amit csak lehet házon belül megoldani, ám ennek ára van.

Később a nagyszínpadon, az üdvözlő beszédek sorában Schwartz Béla, Ajka polgármestere is szavakba öntötte gondolatait. Többek között elmondta, hogy szerencséje volt végigkísérni és támogatni a Payer ajkai működését, aminek a jelek szerint mára a gyümölcse is beérett. A csaknem félezres alkalmazotti létszámmal és a mintegy 20 milliárd forintos éves termeléssel az üzem a város meghatározó gazdasági tényezőjévé vált. Részt vesz a Bakony-Balaton Klaszter működésében és fejlődése töretlennek látszik. Ajkán szeretik a Payer-t fejezte be gondolatait a
polgármester és jókívánságait fejezte ki a PIH dolgozóinak, majd szokásossá vált szófordulatával arra biztatta a hallgatóságát, hogy “élvezzék az életet”.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás