Lélek és vers, „minden időben”

nagy laszlo szavaloverseny iszkáz

Harmincnyolcadik alkalommal találkoztak városunkban a költőről elnevezett művelődési központban Nagy László családtagjai, tisztelői, barátai, s mindazon versszeretők, akik a költészet napja közelségében részesei voltak a „Himnusz minden időben” Nagy László Vers- és Prózamondó Találkozónak.

A versünnep vendégeit Buda Ferenc Kossuth-díjas költő köszöntötte emelkedett szavakkal. Mesélt a több mint hetven éve először papírra vetett sorairól, mikor is az első versnek szánt gondolatokat egymás alá rótta, s kételyeiről is, főként az utóbbi évtizedekben, hogy van-e értelme ennek az egésznek, s ha van, akkor mi is az. Felidézte háborús emlékeit, amikor a front előli búvóhelyen a versolvasás és a versmondás a szó szoros értelmében segített élve maradni a lélek megőrzésével. A költészet az, mely megtartja „emberi arcunkat”, megtartja nyelvünket. Zárszavában Nagy Lászlót idézte: „Magaslatok hóhéra, villám, ne üss a virágot föltartó kézre, minden az éneklő embert becézze!”

A szép szavak után a négy korosztály harmincöt versmondója lépett a pódiumra a szakértő zsűri előtt, melynek tagjai: Fehér Ildikó színművész, a zsűri elnöke, Buda Ferenc költő, a találkozó díszvendége, Nagy András grafikusművész, Nagy László fia, Ács Anna muzeológus, Paulics István tanár, Horváth Tibor tanár, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke.

A korcsoportok elődöntői után a délutánt a találkozó résztvevői Iszkázon töltötték a Nagy László Emlékházban, ahol szívet-lelket simogató műsort adott a bolgár szobában Szvorák Katalin népdalénekes és Csörsz Rumen István énekmondó.

A kirándulást követően esti beszélgetés várta az érdeklődőket Ars poeticák címmel Nagy András, Fehér Ildikó és Buda Ferenc emlékeivel, hitvallásukkal a középpontban, ám itt a kötetlenebb forma miatt a vendégek is aktív részesei voltak az együttlétnek.

A versmondó találkozón az alábbi eredmények születtek:

 

5-6. osztályos korosztály:

  1. Gubicza Milán – Várpalota
  2. Remete Réka Veronika – Sümeg
  3. Csemba Júlia – Sümeg
  4. Csiza Ádám – Ajka
  5. Faa Zsófia – Ajka

 

7-8. osztályos korosztály:

  1. Petovári Lilla – Szombathely
  2. Horváth András – Csabrendek
  3. Tóth Zsófia – Ajka
  4. Kovács Hunor Lehel – Sümeg
  5. Tárkányi-Nagy Roberta – Zirc
  6. Tóth Balázs – Sümeg
  7. Pákai Péter – Ajkarendek

 

Középiskolás korosztály:

  1. Zsohár Veronika – Szombathely
  2. Ulrich Anna Csenge – Veszprém
  3. Csonka johanna – Pápa
  4. Szücs Kornélia – Pápa
  5. Réti Gergely – Veszprém
  6. Babina István – Zirc
  7. Mits Nóra – Pápa

 

Felnőtt korosztály:

  1. Binszki Teréz – Szabadka
  2. Deák Norbert – Gyula
  3. Miklenovics Aranka – Szabadka
  4. Szintén Krisztina – Ajka
  5. Vajai Károlyné – Ajka
  6. Stolmár Nándorné – Székesfehérvár
  7. Varga Istvánné – Tótvázsony

 

A találkozó fődíját és az Ajkai Grafikai Műhely ajándékát a legszebb Nagy László vers tolmácsolásáért Zsohár Veronika kapta, Deák Norbert pedig a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány különdíját vehette át.

A Fekete István Irodalmi Társaság szintén elismerést ajánlott fel Csemba Júliának és Varga Istvánnénak.

Könyvjutalomban részesültek a legsikeresebb versmondókat felkészítő tanárok is.

-bv-

 

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply