A bántalmazók többsége közeli rokon vagy ismerős (videóval)

Minden embernek joga van a biztonsághoz, ahhoz, hogy erőszak nélkül és méltósággal éljen. Lehet az idős, fiatal, nő vagy éppen fogyatékkal élő ember – fogalmazott Tóth Györgyi, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) munkatársa a VMK kiállítótermében szervezett előadáson.

gyj_nane eloadasok 8586

A családon belüli erőszak és a bántalmazás volt a fő témája a Norvég Civil Alap támogatásával megvalósult interaktív konferenciának, ahol a Molnár Gábor Műhely Alapítvány fiataljai, az Ajkai Rendőrkapitányság munkatársai, középiskolás diákok, szülők és az önkormányzat szociális szakemberei is részt vettek.

Az eseményen előadást hallhattak az érdeklődők, melyben a NANE munkatársa mutatta be az erőszak természetét és foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a veszélyeztetett célcsoportok szemszögéből is. Tóth Györgyi kiemelte, hogy az esetek többségében nem az idegenek jelentenek konkrét veszélyt a nőkre vagy éppen a fogyatékossággal élőkre, hanem a közelükben élő barátok, rokonok közül kerülnek ki a bántalmazók. Nem mindenesetben kell fizikai konfrontációra gondolni, hiszen a lelki terror és a verbális sértések, vagy éppen a kommunikáció teljes mellőzése is lehet jel. Ezek pedig ugyanolyan nyomot hagynak az áldozatokban, hiszen többnyire magukat hibáztatják a kialakult helyzet miatt.

gyj_nane eloadasok 8579

A nők, az idősek és a fogyatékkal élők esetében ez különösen igaz, hiszen szeretetre, megértésre és törődésre vágynak, így könnyebb kihasználni a jóhiszeműségüket. A NANE munkatársa szerint csak úgy lehet a bántalmazást megakadályozni, vagy feldolgozni, ha a célcsoportok hajlandóak beszélgetni a témáról és ezáltal képesek felismerni a visszatérő motívumokat, amik megkeserítik az életüket.

gyj_nane eloadasok 8582
Horváth Nikolett tanácsadó és pszichológus szakértő Tóth Györgyivel, a NANE munkatársával válaszolt a felmerülő kérdésekre

A részletes, példákkal alátámasztott előadást követően a résztvevő szakemberek és fiatalok közösen beszélték meg a felmerült kérdéseket, tapasztalatokat cseréltek. A Molnár Gábor Műhely Alapítvány fiataljai többek között kíváncsiak voltak, hogy súlyosabb büntetés jár-e az elkövetőnek akkor, ha fogyatékossággal él az áldozat. Továbbá arra is választ kerestek, hogy ha az erőszakos cselekményből gyermek születik, akkor milyen jogai vannak az anyának.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás