A hajléktalanoknak is szüksége van szeretetre

Illusztráció

November elsejétől éjszaka is nyújt ellátást a Gondviselés Háza Nappali Melegedő és Éjjeli Menedékhely, ami 2007 telétől fogadja a rászorulókat. A hajléktalanokat és nehéz körülmények között élőket ellátó intézmény a nappali ellátást egész évben végzi, éjszaka csak a hidegebb hónapokban, novembertől április végéig fogadja az utcán élőket.

Magyar Marianna intézményvezetőtől megtudtuk, hogy téli időszakban reggel 9 és délután 3 között van lehetőség tisztálkodásra, mosásra, ételfőzésre, internethasználatra. A munkatársak segítenek az álláskeresésben, iratok pótlásában, szükség esetén mentális gondozásban. Hetente érkezik az egészségügyi ellátást nyújtó szolgálat. A gondozottak ebédet is kapnak. Éjszakára az intézmény csak férfiakat tud fogadni. Az engedélyük tíz főre szól, de a mínuszokban ennél több embert is befogadhatnak. A nappali melegedő engedélyezett létszáma 30 fő, azt a szolgáltatást nők is igénybe vehetik.

Az intézményvezető lapunk kérdésére elmondta, hogy a mosást, tisztálkodást azok is igénybe veszik, akiknek van ugyan hol lakniuk, de rossz körülmények között élnek, kikapcsolták náluk a vizet, a villanyt. A szociális gondozók ismerik minden betérő élethelyzetét, problémáit és igyekeznek a gondozottal közösen megoldást találni.

Az, hogy ki miért kerül nehéz helyzetbe, változó. Vezethet oda válás, munkanélküliség, eladósodás. A legfontosabb, hogy az ember ne veszítse el a reményt, akarjon változtatni. Aki tesz is érte, annak sikerül. Példaként emlegetik azt a válás miatt utcára került férfit, aki éjszakai műszakot vállalt, hogy ne kelljen az utcán töltenie az éjszakát, nappal a melegedőben pihent, majd néhány hónap alatt összegyűjtött annyi pénzt, hogy munkatársaival közösen béreljen egy lakást. Ma is dolgozik, néha látogatóba visszamegy, elmondja, jól alakul a sorsa és megköszöni a segítséget.

A hajléktalanok életkora vegyes, most 49 és 60 év közöttiek vannak, de jelentkeztek már az ellátórendszerben a nagykorúságukat alig elért fiatalemberek is. Az intézmény munkatársai kapcsolatban állnak a gondozási központtal, segélyszervezetekkel. Odafigyelnek a gondozottakra, figyelmeztetik őket, mire ügyeljenek, nehogy olyanokkal kerüljenek kapcsolatba, akik kihasználják őket, elveszik a jövedelmüket.

Sokan, magánszemélyek és vállalkozók támogatják a Gondviselés Házát. A szállón is állítanak karácsonyfát, van ünnepi ebéd és vacsora. Ezeknek az embereknek éppúgy szükségük van az ünneplésre, a szeretetre, mint a családban élőknek.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás