A hét embere: Németh Szvetlana

nemeth szvetlana

Németh Szvetlana minisztériumi kitüntetésben részesült nyugdíjazása alkalmából, a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma adományozta számára. A Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára a kiemelkedő szakmai tevékenységéért, a gyerekekkel való emberséges bánásmódért, valamint a tehetséggondozásért kapta az elismerést.

Németh Szvetlana

Az orosz származású pedagógus a Kárpátmelléki Nemzeti Egyetem Zenepedagógia Karán végzett. 1979 óta él Magyarországon. 1980-tól tanít a zeneiskolában, a zongora tanszakot vezeti. Hosszú évekig a Padragi Bányász Kórus állandó zongorakísérője volt, és a Devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskola és AMI zongoratanári és korrepetitori feladatait is ellátta.

Szakmai pályafutása alatt többször is jutalmazták: városunktól kétszer kapott elismerést a munkájáért, a Veszprém Megyei Lantos Magda zongoraversenyen a legsikeresebb felkészítő tanár díját háromszor is elnyerte, illetve a regionális trombita versenyen korrepetitori különdíjban részesült.

Útjára indította a „Gyermekek a gyermekekért” kulturális mozgalmat, amelyből a hangszer-bemutatók nőtték ki magukat. Kezdeményezte, hogy a tizedik osztályt sikeresen elvégző növendékek koncert keretében mutathassák be tudásukat. A házi zongoraversenyeknek is ő az ötletgazdája, amelynek célja, hogy a gyermekek részesüljenek a színpadi szereplés és megmérettetés élményében.

Arra törekszik, hogy tanítványait a zene szeretetére, kitartásra, elfogadásra és alkalmazkodásra nevelje, így az egy kis sziget lesz számukra, ahol békére lelnek. Ez nagymértékben hozzájárul egyéniségük formálásához, segít a memorizálásban, nyelvek tanulásában, és rendszert visz az életükbe. A környezet részéről nagyon lényeges a türelem és a támogatás, mert ez inspirálja őket arra, hogy bízzanak magukban. A kezei alatt felcseperedő tanítványok sorsát figyelemmel kíséri és büszke rájuk. Példaként említi Németh Csabát és ifj. Németh Csabát, apát és fiát, akik évek óta koncerteznek városunkban.

A tanárnő mindkét gyermeke Zeneakadémiát végzett. Nyugdíjba vonulásával sem szeretne elbúcsúzni a zenetanítástól, továbbra is szívesen besegít kollégáinak.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás