A kihasználástól (is) féltik őket

Aggodalmak, félelmek- a pszichológus válaszol címmel fórumot tartottak a művelődési ház kiállítótermében sérülteknek, szülőknek és szakembereknek. Horváth Nikolett tanácsadó és pszichológus szakértő egy korábbi kérdőíves kutatás eredményeit összefoglalva kiemelte, hogy minden szülő aggódik valamitől, a felnőtt, ám fogyatékossággal élő gyermekével kapcsolatban.

gyj_serultek bemutatkozasa 2446
Horváth Nikolett pszichológus válaszolt a kérdésekre és összegezte a szülők aggodalmait

A délutáni program egy rövid színdarabbal kezdődött, melyet a Molnár Gábor Műhely Alapítvány gondozottjai mutattak be problémáikról. Majd előadást hallhattak az érdeklődők, melyben a pszichológus összefoglalta a szülők félelmeit a felnőtt, fogyatékossággal élő gyermekük jövőjét illetően. A szakember rámutatott, hogy a családok főként az egzisztenciális problémáktól, a lakhatási kérdés megoldásától, a pénzügyek kezelésétől, valamint a gyermekeik kihasználhatóságától tartanak, amelyeket egyedül kell majd megoldaniuk vagy leküzdeniük, ha a szülők már nem lesznek. Legkevésbé a függőségek kialakulása valószínű a fiataloknál a családok szerint.

gyj_serultek bemutatkozasa 2424
A fiatalok egy színdarabban mutatták be a szülők egyes félelmeit

Az előadás után a szülők és a szakemberek közösen beszélték meg a felmerült félelmeket, tapasztalatokat cseréltek. A fiatalokat is bevonták, akik őszintén elmondhatták aggodalmaikat, nehézségeiket. A problémákra az intézmény munkatársai megoldási javaslatot kínáltak, továbbá felhívták a figyelmet arra, hogy a szülők minél korábban kezdjék el felkészíteni a fiatalokat az önálló életre. Mutassák meg azokat az emberi és társadalmi kapcsolatokat, intézményeket, amelyek segítséget nyújthatnak a mindennapokban és beszéljenek nekik a jogi, valamint egészségügyi kérdésekről is.

-A felnőtté válásban teret kell adni a sérült fiataloknak, a család feladata, hogy támogatóként a gyermek mellett legyen, de ez nem jelenti azt, hogy mindent meg kell csinálni, inkább bizalommal és türelemmel érdemes rávezetni a problémák megoldására őket- foglalta össze a pszichológus.

SzR.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás