PERNYEHULLÁS Isa pur és homou vogymuk. Hülyék nem vogymuk.

Fotó: Györkös

Közeleg a bűvös határidő, a Bakonyi Erőmű Zrt. feldarabolása és az ajkai telephely eladása. Az események felpörögni látszanak. Az előzményekhez írhatjuk Ajka város és az erőmű vezetése közötti, sokszor a bíróságon végződő vitát, az „Elegünk van a koromból Ajkán!” FB csoport szívós, kitartó tevékenységét, és a városi közgyűlésben lezajlott, végeláthatatlan szócsatákat. Sajnos, nem sorolhatjuk az előzményekhez Fenyvesi Zoltán ajkai lakos nyilvános kifakadásait és kirohanásait a környezetszennyezők ellen, mert ő az ellenőrizhetetlen hátterű és eredményű, zárt ajtók mögött folyó tárgyalások híve. Hírek szerint az elmúlt években többet aggódott a Balaton-felvidéki szürkemarha-állomány fennmaradása, mint az ajkaiak környezetszennyezési problémái miatt…

Ez persze sokaknak szemet szúrt, de ahelyett, hogy keseregtek volna emiatt, tették a dolgukat. Például Rig Lajos országgyűlési képviselő, aki nem átallott írásbeli kérdést intézni Fazekas Sándor illetékes miniszterhez, tudakolván, meddig tartható fenn az az állapot, hogy környezetvédelmi hatóságok szemet hunynak a nyilvánvaló környezetszennyezés felett. Rig munkájának – ahogyan az Ajka TV és az Ajkai Szó Online is beszámolt róla – az utóbbi hetekben-napokban kezd konkrét eredménye mutatkozni azzal, hogy a főhatóságnak „szavát vette”: az eddiginél pontosabb és a gyakorlatot jobban tükröző méréseket fognak folytatni, mégpedig a lakosság bevonásával. Nem csak akkor, amikor éppen szünetel a pernyehullás, hanem annak idején is. (Mindennek megvan a maga ideje, állítja Salamon király a Bibliában, de nem teszi hozzá, hogy „a pernyehullásnak is…”)

A múlt pénteken, rossz szokását megtörve, Fenyvesi Zoltán Fidesz-KDNP választókerületi elnök is kiállt a nyilvánosság elé, látván, hogy az ajkaiak többet panaszkodnak a pernyehullás miatt, mint az általa hőn védelmezett szürkemarhák. Őszintén elmondta, hogy lebecsüli Schwartz Béla polgármester és Rig Lajos erőfeszítéseit, és a „harc” helyett a tárgyalások híve. (Mintha a Fidesz protokoll éppen az ellenkezőjét sugallná, de ebbe most ne menjünk bele…) Állítólag megbeszéléseket is folytatott a Veolia Zrt. meghatározó döntéshozóival, akik – erre – vállalták is, hogy megoldják a szálló por és korom okozta problémákat. (Ehhez több évre lesz szükség – tette hozzá Ravasz Tibor, a Fidesz helyi frakcióvezetője.)

Információink szerint az alapszerződést a Veolia már idén februárban aláírta, amikor döntéshozói még azt sem tudták, ki az a Fenyvesi Zoltán, és mindezt csak azért tehették, mert valóban vállalkoznak a forint milliárdokat emésztő környezetvédelmi feladatra.

Mindenesetre, amit tehetünk, hogy megvárjuk az új tulajdonos e hónap végére várható hivatalos közleményét, amely minden bizonnyal kitér majd az ajkaiakat leginkább érdeklő problémakör megoldására is. Addig is – ha lehet üzenni – azt üzenjük a Veolia vezetőinek, valószínűleg bírva egyetértésüket, hogy Ajka többet érdemel a környezetszennyezésnél.

 

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás