A szabadság a közös felelősségünk

Megemlékezés az Óvárosban, a Kossuth szobornál (Fotó: Györkös)

Tudjuk, hogy milyen nagy kincset kaptunk a szabadsággal? Tudunk élni és jól élni vele? A szabadság kötelesség is. Kötelesség a család, a haza és az egész emberiség felé, hogy mindenki munkálkodhasson a képességei szerint mindannyiunk javára. Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján a Kossuth parkban tartott megemlékezésen Geri Gyula, a Sportváros Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mondott ünnepi köszöntőt.

– A szabadságot, amelyet apáinktól kaptunk örökül és kölcsön vettünk unokáinktól, a jelenben óvnunk kell azért, hogy  a forradalom és szabadságharc áldozata ne legyen hiábavaló – hangzott el a beszédben. Geri Gyula rámutatott, hogy korosztálya gyermekkorának szép emlékei közé tartozik a kokárda feltűzése és a Nemzeti Dal szavalása, ám az már más kérdés, hogy mit jelent a magyar történelem egyik legdicsőbb napja a mai fiataloknak.

1848. március 15-én teljesedett ki és tört felszínre egy nemzet akarata. A reformkor nagyjai, Kossuth és Széchenyi sokat tettek, de az igazi áttörést nem sikerült elérniük, viszont abban a korban éltek ifjak, akik többre vágytak, többet akartak, mert hittek az ország múltjában, a jelenében és egy szebb, szabadabb jövőre vágytak. Kokárdánk egyik színe, a zöld is ezt jelenti, a reményt. A piros az erő, a fehér a hűség színe. A márciusi ifjakat, akárcsak a reformkor nagyjait a szabadság eszméje lelkesítette. A szabadság, amely még az életüknél is fontosabb volt számukra. Harcba szálltak a közös eszméért. A mi szabadságunkért is. Nekünk már megadatott egy szabad élet. Ezzel a szabadsággal élni ezért hatalmas felelősség.

Az ajkai megemlékezés kézműves foglalkozással kezdődött, amelyre a szervezők a gyerekeket várták. A délelőtt folyamán koszorúzással emlékeztek a régi temetőben a honvédsíroknál. A Kossuth parkban műsort adtak az Ajka-Padragkút Táncegyüttes és a Platina Táncstúdió tagjai, valamint  az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar. A műsort Ramasz Vanda és Ramasz László rendezte. Kossuth Lajos szobránál a városvezetésen túl, a pártok és civilek is koszorúztak.

A városrészekben is tartottak megemlékezést. Bódén az emlékparkban a Nosztalgia Nyugdíjas Klub rendezvényén Szabó-Kovács Krisztina tanár emlékezett, majd a Táltosok Társulatának tagjai adtak műsort. Bakonygyepesen a Gyepesi Örökségünk Egyesület szervezésében az emlékműnél ünnepi beszédet mondott Pék Attila önkormányzati képviselő. A Civil Fórum Padragkútért Egyesület fáklyás felvonulást szervezett az iskolától a Bányász Emlékparkban lévő kopjafához, ahol köszöntőt mondott Puskás Károly önkormányzati képviselő. A Csékúti Baráti Kör a csékúti temetőben állított kopjafánál emlékezett, ahol Pászti Tibor ünnepi beszédét hallhatták a jelenlévők. A résztvevők a Bánki Donát Természetbarát Egyesület tagjaival együtt felkeresték a csékúti Ótemetőt, ahol a nemzetőrök sírjaira helyeztek virágot. Tósokberénden is tartottak ünnepséget.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás