AJKA VIZEI – A leggyakrabban ellenőrzött élelmiszer

Az Ajkai szennyvíztisztító telep (Fotó: Bakonykarszt)

Radács Attila, a Bakonykarszt Zrt. műszaki vezérigazgató helyettese az Ajkai Szó kérdésére elmondta, hogy a Bakonykarszt, illetve a tulajdonos 121 önkormányzat megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz készlettel rendelkezik. Ajka vízellátásának biztonságát sem fenyegeti ez idő szerint semmi. A szennyvízkezelést a rendkívüli hideg sem befolyásolta.

Az ivóvíz

A társaság 80 százalékban a dunántúli karsztvizet termeli ki, a többi úgynevezett rétegvíz. Ez utóbbiak vas-, mangán- és ammónia-mentesítésre szorulnak, míg a karsztvizeket nem szükséges kezelni. Ajka vízellátása karsztvízre épül. Az elszennyeződés megakadályozására vízbázis-védelmi tervek állnak rendelkezésre, amik kimutatják, hogy milyen nagyságú területről, milyen gyorsan jut el a talajra érkező vízcsepp a vízbázishoz. A szakmai részletek mellőzésével: több zóna és védőterület létezik, amelyekre különböző szigorúságú előírások vonatkoznak. Ezek beépülnek a települések rendezési tervébe és az állampolgárok is tudhatnak róla, milyen korlátozás alá eshet ingatlanuk a vízbázis védelme érdekében. Így például általában tilos a kutak közelében a nagyfokú műtrágyázás, a szennyvíz talajba eresztése, környezetszennyező üzemek létesítése, amik veszélyeztethetik a vízbázist.

– Szükséges-e ön szerint az ivóvizet utólag, otthoni szűrőkkel tisztítani?

– Megítélésem szerint nem szükséges, sőt, bizonyos esetekben veszélyekkel is járhat. Például ha nem cserélik rendszeresen a szűrőközeget, az súlyos fertőzések forrása is lehet. Az aktív szén például drasztikusan csökkenti a klóros ízt, de elszaporodhatnak felületén a baktériumok és nem hogy javítja, de ronthatja a hálózati víz minőségét. Az Európai Unió 1998-ban adott ki egy direktívát a WHO ajánlásának megfelelően, ami alapján Magyarország 2001-ben hozott egy kormányrendeletet. Ez több módosításon átesett ugyan, de még ma is érvényben van. Tartalmazza az ivóvizek minőségével kapcsolatos minőségi előírásokat, illetve a vizsgálatok rendjét. Ebben meghatározták, hogy az ivóvízben mely összetevőkből mennyi lehet. Ezt a Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat rendszeresen ellenőrzi, sőt a vizsgálatok rendjét is előre bekéri és jóváhagyja, de ő maga is végez méréseket az ivóvízellátó rendszereken. Tehát Magyarországon az ivóvíz az egyik legjobban és leggyakrabban ellenőrzött élelmiszer.

Ajkára három vízbázisból érkeznek vizek: Nyirádról – ott a DRV termeli ki és tőle veszi át a Bakonykarszt – Pápa-Tapolcafő – itt a Pápai Vízműtől vásárolnak – és a Széles-patakon található Ajka saját vízbázisa. Igazából az ajkai vizet tisztítani nem kell, de hogy a csőben tartózkodás ideje alatt a víz ne fertőződjön el, minimális klóradagolás elkerülhetetlen.

A szennyvíz

– Mi garantálja a természetbe visszajutott szennyvizek tisztaságát?

– Magyarországon talán legjelentősebb letéteményesei a víziközmű-szolgáltatók, amik a lakossági és ipari szennyvizeket elvezetik, ártalommentesen megtisztítják és visszaengedik a természetbe. A folyamatra a Környezetvédelmi Felügyelőség által kibocsátott határértékek vonatkoznak, ez területenként változhat, illetve az értékek a befogadókhoz vannak rendelve. Nyilván más a határérték egy folyamnál, egy tónál, vagy egy karsztvidéken lévő időszakos vízfolyásnál. Ezekre a határértékekre készülnek a szennyvíztelepek tervei és próbaüzemmel kell igazolni az építés után, hogy ezek a határértékek betarthatók. Ezeket rendszeresen ellenőrzi a Környezetvédelmi Felügyelőség és ezeknek az értékeknek az ajkai szennyvíztisztító telepen mi folyamatosan megfelelünk. Ide egyébként több környező település szennyvize is beérkezik, ezt együtt tisztítjuk és adjuk vissza a természetbe. A beállításokat változtatni kell nyári és téli időszakban, mert a szerves anyagok lebontását baktériumok milliárdjai végzik a vízben és ugye ők sem szeretik a hideget, de szerencse, hogy a szennyvíz hőmérséklete nagyjából állandó és mindig tíz fok felett van, így még ha lassabban is, de lejátszódnak a biológiai folyamatok.

– Hová kerülnek az így megtisztított vizek?

– Ajka esetében a Széles-patak a befogadónk.

– Szabad abban fürödni? Van élővilága?

– Fürödni a patakban nem nagyon lehet, mert annyi víz nincs benne, de a Széles-patak táplálja a devecseri tározót, ahol hatalmas halpopuláció van és igazi horgászparadicsom. Ezzel együtt biológiai monitoringként is működik, hosszú évtizedek óta bizonyítja a telep jó működését, mert a halak jól érzik ott magukat.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás