Ajkai díjeső a megyeházán

December 8-án tartották a veszprémi megyeházán a legjobb Veszprém megyei sportolók díjátadó ünnepségét. Az eseményen elismerést vehettek át a 2017-ben kiemelkedő eredményt elért sportolók. Gyakran hangzott el ajkai sportoló neve is az ünnepségen, amelyen részt vett  és díjakat adott át Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, területi közigazgatásért felelős államtitkár is.

A 2004-ben alapított Tüskés Endre-díjjal a Veszprém Megyei Sporthivatal volt igazgatójának emléke előtt tisztelegnek a díj alapítói és az elismerés olyan személynek adományozható, akik hosszú időn keresztül tevékenykedtek Veszprém megye sportjáért. Az elmúlt 12 évben mindig Tüskés Endre édesanyja, Tüskés Tivadarné Kati néni adta át a díjakat, aki az idei évben (95 éves korában) elhunyt, ezért idén már Tüskés Péter, a volt sportvezető fia vitte tovább a hagyományt.

Ládi János

A Veszprém Megyei Sportszövetség 2017-ben Tüskés Endre díjat adományozott az ajkai sportélet egyik motorja, a tájfutó Ládi János részére, aki 45 éves tájfutó pályafutása alatt 18 magyar bajnoki címet szerzett; négy alkalommal lett Veszprém Megye Legjobb Szenior Sportolója. A versenyzés mellett edzőként, versenybíróként és térképkészítőként egyaránt tevékenykedett. 22 éve a Bakonyi Tájfutó Klub elnöke és edzője. A Veszprém Megyei Tájfutó Szövetségnek 1990 óta elnökségi tagja. Ajkán teremfoci, utcai futó-, korcsolya-, gyalogló- és túraversenyek szervezése is fűződik a nevéhez. Az Ajka Város Sportja című 450 oldalas könyv szerzője. Kezdeményezője volt a 2015-ben megnyílt ajkai sportmúzeum létrehozásának és fő szerepet vállalt az ehhez szükséges anyaggyűjtésben.

Ugyancsak Tüskés Endre díjat vehetett át Mag Éva, a Veszprém megyei természetjárás emblematikus figurája. Éva 1973 óta aranyjelvényes természetjáró és túravezető. 40 évig vezette az Ajka Városi Természetbarát Szövetséget. 1998 óta elnökségi tagja, 2006 óta elnöke a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetségnek. 2004-2008 között az országos szövetség elnökségi tagja is volt. Túravezetői tanfolyamok, túraversenyek és találkozók szervezője; a turistautak karbantartásának koordinálója; ő írja a szövetség pályázatait és keddenként ő tartja a szövetségi fogadóórát. Ugyan hölgyek esetében erről nem illik beszélni, de most decemberben ünnepli kerek születésnapját.

Gaál Zsóka

A gyermek kategóriában a lányoknál 2017-ben „Veszprém Megye Legjobb Sportolója” Gaál Zsóka, a Tapolcai Városi SE sakkozója lett. Edzői: Istvándi Lajos, Kosztolánczi Gyula, Varga Zoltán és Kustár Sándor. Zsóka 2. helyezést ért el Brazíliában a korcsoportos világbajnokságon, 3. helyezést szerzett Fehéroroszországban a korcsoportos blitz világbajnokságon, 6. lett a korcsoportos rapid világbajnokságon (Fehéroroszország) és legutóbb a sakk rapid világbajnokság 3. helyezettje lett Kínában a magyar csapattal.

A serdülő lány kategóriában 2017-ben „Veszprém Megye Legjobb Sportolója” címet nyerte el Erdélyi Virág, az ajkai Sun-Dome SE karatékája, aki világbajnoki bronzérmet szerzett küzdelemben, formagyakorlatban pedig Európa-bajnoki bronzérmet ért el. Az országos diákolimpián sem talált legyőzőre. Edzője: Takács Miklós.

– ls –

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás