Ajkán többségében nem minimálbért keresnek

Illusztráció

Több ezer forinttal vittek haza többet a munkavállalók februárban. Névvel senki sem akart nyilatkozni a jövedelméről és az anyagi helyzetéről, annyit azonban lapunk kérdésére elmondtak, hogy a plusznak is lesz helye a családi költségvetésben.

A garantált bérminimum emelése már érezhető életszínvonal emelkedést eredményez, Ajkán viszont jellemzően nem minimálbért keresnek a dolgozók. Az emeléssel ugyan néhányan, főként a fiatalok a minimálbér környékére kerültek, ugyanis a bruttó 190-200 ezret már nem sok választja el attól. Ez lelkileg hat rosszul a dolgozókra, bár a kapott összeg nem csökkent. Többen olvastak a világhálón olyan írásokat, amely szerint a foglalkoztatók úgy gazdálkodják ki a béremelést, hogy néhány dolgozótól megválnak és az ő munkájukat a maradottak látják el. Volt, aki rá is kérdezett a főnökénél, de tudomásunk szerint egyelőre a legtöbb helyen nem terveznek hasonló lépéseket.

A megkérdezettek elmondták, hogy fontos a jövedelem, hiszen sokaknak megtakarított pénzük sincs, de ugyanolyan fontosnak tartják azt, hogy egészséges körülmények között, kellemes légkörben dolgozhassanak.

2018. januártól a minimálbér (a kormány által kormányrendeletben meghatározott legkisebb munkabér összege, amit a munkáltató köteles fizetni az alkalmazottja részére) bruttó 138 ezer forint, ami kedvezmények igénybevétele nélkül nettó 91.770 forintot jelent. Az idei évtől a garantált bérminimum ( a kormány által kormányrendeletben meghatározott legkisebb munkabér összege, ami a minimum középfokú képzettséghez kötött munkakör betöltése esetén kötelező) pedig havi bruttó 180 500 forint, kedvezmények igénybe vétele nélkül nettó 120.032 forint.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás