Ajkarendeken a fiatalok is szívesen segédkeznek disznóvágáskor

Hurka és kolbász lett a jókora disznóból estére (Fotó: Futó)

Friss sertéshúsleves, Nándi féle rendeki kolbász, Szuzi töltött káposztája, pecsenyehús és még megannyi finomság várta a falubelieket január 13-án Ajkarendeken, ugyanis immár 10. alkalommal rendezte meg az Ajkarendekért Egyesület a hagyományőrző disznóvágását és disznótoros vacsorát a községben. Így szeretnék ezt a kiveszőben levő szokást minél tovább életben tartani.

A disznó vásárlásához az egyesület mellett támogatást a Német Nemzetiségi Önkormányzat nyújtott. Töltl János művelődésiház-vezető vezetésével egy kis csapat már reggel ötkor elindult Mihályházára, ahonnét egy  245 kilogrammos malaccal tértek vissza a kultúrház udvarára. Itt már minden előkészítve várta őket.

Rainiss Andrea, az Ajkarendekért Egyesület Elnöke ügyelt arra, hogy minden rendben legyen, közben az épp ráérő hölgyeket bevonta egy kis kötögetésbe is, hiszen a “rendeki sálnak” is készülnie kell folyamatosan. Mikor megérkezett a főszereplő, elsőként egy nagy fateknőben forró vízben alaposan lemosták, szőrét lekaparták, és alig kelt fel a nap, máris a rénfán lógott a hatalmas disznó.

Apa és fia nagy összhangban dolgozik a disznó feldolgozásán

Töltl Jánosné Anikó elmesélte nekünk, hogy nagyon fontos a forrázás, hiszen az így eltávolított szőrnek még a gyökere is kijön és szép sima lesz a malac bőre. Anikó örömét fejezte ki, hogy egyre több fiatal vesz részt évről évre  az eseményen, hiszen fontos, hogy a most felnövő generációk is megtanulják a lépéseket és majd ők is egyszer továbbadhassák a tudásukat, úgy ahogy ők látták a szüleiktől és nagyszüleiktől.

A bontásban és a gyors, szakszerű feldarabolásban Fáskerti József segédkezett az idén is. A munkában a falu apraja -nagyja részt vett és akár csak egy jól begyakorlott koreográfiában mindenki vidáman, jó hangulatban tette a dolgát, hogy estére készen legyen a kemencében sült ízletes vacsora.

A disznóvágás már régóta elmaradhatatlan kelléke Pákai Péter önkormányzati képviselő saját bora, aki idén is megörvendeztette a résztvevőket a finom nedűvel.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás