Ne legyen áldozat! (videóval)

Fizikai bántalmazás, verbális agresszió, sérülés vagy anyagi zsarolás. Sokak számára nem ismeretlenek ezek a fogalmak napjainkban. A legkönnyebben a nők, az idősek és a fiatalok kerülhetnek bajba vagy eshetnek mások csapdájába, ám a prevenció és a nyílt beszélgetés segíthet a kiszolgáltatott helyzet megelőzésében. Ezt vallják az Ajkai Rendőrkapitányság munkatársai is, akik áldozatvédelmi hetet hirdettek a város több intézményét bevonva.

gyj_aldozatvedelmi het m g alapitvany 4003

A rendezvénysorozat első állomásának a Molnár Gábor Műhely Alapítvány adott otthont. Molnárné Bodor Ida rendőr őrnagy és Pleiveisz Anikó rendőr őrmester az intézmény munkatársaival együttműködve három csoportban hívta fel a fiatalok figyelmét az áldozati lét egyes momentumaira.

gyj_aldozatvedelmi het m g alapitvany 3996

Az első csapat a közlekedés veszélyeivel ismerkedett meg egy bemutatott jelenet kapcsán, ahol a figyelmetlenség miatt először egy lányt, majd egy kerékpárost ütött el egy autós. A társaság megvitatta, hogyan kell szabályosan részt venni a forgalomban. A másik csapat az agressziót kapta témaként. A kisfilmet követően itt is a fiatalok véleményére voltak elsősorban kíváncsiak a rendőrök, majd közösen átbeszélték a legfontosabb tudnivalókat arra az esetre, ha a valóságban történne velük hasonló. Az utolsó csoport a családon belüli erőszakot dolgozta fel. Itt már a nők jogai is előkerültek. A Molnár Gábor Műhely Alapítvány gondozottjai határozott véleményt formáltak a témával kapcsolatban, így a rendőröknek és az intézmény munkatársainak inkább már csak összegezniük kellett a reakciókat.

gyj_aldozatvedelmi het m g alapitvany 4026

A háromszor fél órás foglalkozások végén a kérdésekre jól válaszoló fiatalok zsákbamacskából húzhattak, ami a közös beszélgetéseket még emlékezetesebbé tette számukra. Pleiveisz Anikó rendőr őrmester lapunk kérdésére elmondta, hogy elsősorban a helyes viselkedésre kívánták felhívni a figyelmet, ami magában foglalja a körültekintő szemléletmódot és a segítségkérést is, ha szükség van rá. Fontos, hogy a fiatalok merjenek lépni, kérdezni és másokat bevonni a döntéseikbe. Így nehezebben válhat belőlük áldozat.

gyj_aldozatvedelmi het m g alapitvany 4020

A prevenciós programot az Újélet utcai és a Frankel Leó utcai idősek otthonában is megszervezik. A hét végén pedig a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ kiállítótermében kaphatnak bűnmegelőzési tanácsokat az érdeklődők.

Fotó: Györkös

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás