Alkotótábor volt a Balaton partján

A Balatonszepezdi Gyermektábor idén is az Ajkai Képzőművészeti Egyesület amatőr művészei előtt nyitotta ki elsőként kapuit június 11-én. A nyári táborozás nulladik turnusa huszadik alkalommal biztosítja a feltöltődést az egyesületi tagoknak.

A balatonszepezdi tábor ismét gyarapodott egy freskóval. A kép előtt az alkotó, Helyes Zoltán, jobb oldalon Papp Béla egyesületi elnök.

Ez alkalommal külföldi vendégek nélkül érkezett a csoport. A tábort részben önkormányzati segítséggel, részben önerőből finanszírozták. Idén húszan érkeztek a nyugodt, felhőtlen körülményeket biztosító közös munkára. Már az első néhány napot hasznosan, többnyire festéssel töltötték. A lakrészek előtt sorakoztak az elkészült művek. A szakmai irányítást az egyesület művészeti vezetője K Takács Magdolna végezte, de rendhagyó módon. Elmondta, hogy a képzőművészek többségének kialakult stílusa, technikája van ezért hagyott dolgozni minden résztvevőt. Ha közben segítséget igényeltek, akkor azt megadta, az elkészült munkákat rendszeresen véleményezte. Fontosak voltak ezek az útbaigazítások, hiszen a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartandó ünnepségen zömében ezek közül választják ki a kiállítás anyagát, sőt az Ajka Tárlat Országos Képző- és Iparművészeti Kiállításon is látható lesz az alkotások közül néhány.

Papp Béla, az egyesület elnöke elmondta, hogy nem egyforma háttértudással, képességgel rendelkeznek a csoport tagjai, ezért elengedhetetlenül szükség van egymás segítésére, a megszerzett tapasztalatok átadására. Az évről évre lebonyolított balatonszepezdi együttlét mindezt biztosítja. A tudás gyarapítása érdekében vendégeket is szoktak hívni. A profi szakemberek, művészettörténészek is hozzájárulnak az amatőr festők, szobrászok fejlődéséhez.

Idén is többen kipróbálták a monotípia izgalmas esetszerűségét. Legtöbben akvarellt vagy olajfestményt készítettek, de a rézkarc művészetébe is belekóstoltak. A szobrászattal többen próbálkoztak. Az elnök szólt arról is, hogy az elkészült alkotások nagy részével támogatják a város intézményeit, a helyi Civil Szövetséget. Alapítványok, nyugdíjasklubok rendezvényeinek állandó felajánlásai között megtalálhatóak az egyesületi tagok munkái. Jelentős szerepet vállalnak a zeneiskola tehetségeinek a díjazásában.

Legközelebbi tervük között a testvérvárosi kapcsolatok ápolása szerepel. Néhányan közülük Unnában töltenek el egy hetet augusztus 30-tól, ahol a tíz éve létrejött barátságot is megünneplik. Szeptember hónapban Devecserben a Kastély galériában önálló kiállításuk lesz látható.

A napi 8-10 óra alkotás mellett szakítanak időt a kikapcsolódásra is. Olvasás és jó idő esetén a fürdőzés is belefér a programjukba. Esténként pedig tartalmas beszélgetésekkel töltik el az időt. Így közelebb kerülnek egymáshoz nemcsak szakmailag, de emberileg is.

Cs.B.É.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás