Állítólagos gyermekrablás tartja rettegésben a várost…

Illusztráció

Mostanában egyre többször olvasni, hogy bevásárlóközpontokból, vagy az utcáról nagy fekete autóval rabolnak el gyerekeket, ezért mindenki nagyon vigyázzon. A figyelmeztető üzeneteket segítő szándékkal általában sok százan, netán ezren is megosztják a közösségi portálokon, így futótűzként terjed  a hír. A megosztók nem is gondolják, hogy rosszat csinálnának, ám van egy fránya DE a folyamatban.

Portálunkat mostanában gyakran vádolják, hogy álhíreket gyártunk, ehhez képest most is azért ragadtunk billentyűzetet, hogy megpróbáljunk megállítani egy olyan pletykát, amit a választások alatt bírálóink ellenfelei akár ellenük is fordíthatnának.

Azt feltételeznénk, hogy a folyamatos migránsokkal való riogatás, Sorosozás elérte a célját, hiszen sikerült az embereket rettegésbe kényszeríteni, úgy tűnik ez még kevés most már a gyermekeinken keresztül is próbálkoznak… Persze ez csak kitaláció, ilyenről természetesen szó sincs, annak ellenére sem, hogy a mostani álhír forrása a fideszes képviselőjelölt családjához köthető.

Viszont ez nem a politika helye, így abból indulunk ki, hogy a bejegyzés megjelenésének napja pont az áldozatok világnapjára esett, így joggal feltételezzük azt, hogy a Vörösmarty iskola tanárai így szerették volna felhívni a figyelmet arra, hogy ne üljön be a gyermek idegen autóba. Bár Magyarországon gyermekrablás utoljára a Palánk utcában történt (Gyermekrablás a Palánk utcában) , amikor Lajcsi saját magát rabolta el, így szeretett volna pénzt szerezni ahhoz, hogy édesapjához eljusson. Rendőrségi forrásból egyébként úgy tudjuk, hogy ilyen jellegű eltűnések előfordulnak, ahol általában az elvált szülők viszik el a másik elől a gyermeket, de klasszikus értelemben vett gyerekrablás nem igazán történik.

Hozzánk is eljutott a sokakat megrémítő üzenet:

“Nagyon fontos dologról szeretnék írni nektek, illetve felhívni a figyelmeteket. Nemrég beszéltem egy szülővel az osztályunkból, aki azt mesélte, hogy ma délután az iskolából hazafelé menet egy autó lassított le gyermeke mellett és a benne ülő nő kérte őt, hogy szálljon be. Szerencsére a kislánynak volt annyi lélek jelenléte, hogy ezt nem tette. A rendőrség már tud több hasonló ügyről. Holnap beszélek a gyerekekkel erről a témáról. Kérlek benneteket, hogy ti is beszélgessetek erről a gyerekekkel és ha van rá lehetőségetek akkor oldjátok meg a gyerekek kíséretét reggel, délután. A rendőrség szerint fiúkkal, lányokkal is történt hasonló eset mostanában. Tájékoztattam az igazgatónőt is, holnap pedig minden osztályfőnök értesíteni, tájékoztatni tudja a szülőket, gyerekeket.“

Bár a levél zárt csoportba íródott eredetileg, az álhír vagyis a fake news a tanárnő szándékainak megfelelően futótűzként, már-már népmese szerűen mindenfelé elterjedt. Volt, aki elvett, volt, aki hozzárakott a történethez, ami a gyerekekhez is elért.

Az egyik szülő elmondása szerint – Retteg a gyerek, azóta sír, hogy olvasta az üzenetet. Nem akar holnap suliba menni, mert egyedül menne. Vagy egy másik komment a bejegyzés alatt: Volt már ilyenre példa! Csecsemőt loptak, kiszedték a belső részeit! Telerakták droggal és úgy vitték ki külföldre!!!

A hir24 januárban foglalkozott a témával, miszerint a kormány oktatni szeretné az álhírek felismerését. Az oktatási hivatal a lapnak az alábbi közleményt juttatta el: „a hamis hírek esetében nem csupán a tények és vélemények megkülönböztetéséről, a világ eseményeinek eltérő értelmezéséről, hanem a tudatos megtévesztésről, szándékos manipulációról van szó. Sajnos a világban a hamis hírek (fake news) felismerésére nincs egyértelmű gyakorlat. Ahhoz, hogy ezeket felismerjük, szerteágazó médiarendszerre, keresztolvasásra és alapos szövegismeretre van szükség. Mindezeket a médiaműveltség fejlesztésével lehet elérni. Éppen ezért az országszerte megtalálható DJP Pontokon a szülők számára térítésmentes, érzékenyítő-tudatosító médiaműveltség-képzéseket indítunk, amelyek felkészítést nyújtanak az internethasználat kérdéseiben.”

Ezért is szomorú, hogy azoktól indulnak el az álhírek, akiknek ennek felismerését kellene oktatni. Persze a politikusok élete is nehezebb lenne, ha a választópolgárok az alábbi tudás birtokában lennének.

Nekünk azonnal gyanús volt, hogy ha a rendőrség tud az ajkai esetről, akkor médiaként mi miért nem értesültünk még róla. Felkerestük hát a rendőrséget, akik megköszönték, hogy felhívtuk a figyelmüket az esetre. Hamar kiderült, hogy azért nem kaptunk információt a rendvédelmi szervtől, mert a levélben megfogalmazottakkal ellentétben még a rendőrség sem tudott róla. Bár a tőlük megszokott gyorsasággal és alapossággal utána jártak a történetnek és estére már a hivatalos válasz a mi birtokunkban is ott volt:

Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a közölt tartalommal kapcsolatban az Ajkai Rendőrkapitányságon eljárás nem indult. A rendőrkapitányság iskolarendőre felvette a kapcsolatot az adott intézménnyel. Az adatgyűjtés során a rendőrség megállapította, hogy nem történt olyan eset, amely további rendőri intézkedést igényelne. A rendőrség kiemelt figyelmet fordít a közterület biztonságára és a jogsértések megelőzésére, amennyiben jogsértést észlel, annak megfelelően intézkedni fog.

Tisztelettel: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A történetben annyi igazság  volt, hogy valóban létezik egy kislány, aki megijedt attól, hogy megállt mellette egy autó Ajkán és a benne ülő hölgy odaszólt neki. Hogy mit akart? Azt nem tudni, talán csak útbaigazítást, ami mással is előfordult már. Mindenesetre kedves képviselők, kedves kormány, csak gratulálni tudunk, hogy ennyire sikerült megfélemlíteni az embereket. Bár úgy tűnik, hogy még ez sem volt elég, hiszen míg cikkünk megszületett, addig újabb riogatás látott napvilágot amit egyes ajkai fideszes képviselők is bőszen osztogatnak…

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás