Anyajegy vagy melanóma?(videónkkal)

Fotó: Futó

Szinte minden emberen előfordul egy-két anyajegy, de vannak olyanok is akinek több száz barna-fekete pötty van a testén. A téli hónapok alatt kevesebbet foglalkozunk bőrünk védelmével, pedig az anyajegyekre nemcsak a nyári hónapokban érdemes odafigyelni, hanem egész évben.

Ha gyanús jelet találunk, fontos a kivizsgáltatás, mert veszélyes melanóma is kialakulhat. Rendszeresen figyeljünk a testünkre és évente vegyünk részt bőrgyógyászati anyajegy szűrésen is. A téli időszakban azért javasolják a szakemberek a  vizsgálatot, mert ilyenkor a bőr fehérebb, így könnyebb és jobb vizsgálni az anyajegyeket, hamarabb észre lehet venni az esetleges elváltozásokat.

Melanóma keletkezhet újonnan is a bőrön, ám az esetek több mint felében a már meglévő anyajegyekből jön létre, akkor ha a sejtek  meghibásodnak és korlátlanul, megállíthatatlanul osztódni kezdenek. Ez az alapja az egyik legveszélyesebb rákos megbetegedésnek is.

Mire érdemes figyelni? Ha megváltozik az anyajegy mérete, növekedni kezd, határa elmosódik, alakja asszimetrikus lesz, esetleg vérezni vagy viszketni kezd. Bármelyik tünetet észleljük, forduljunk mindenképpen szakemberhez. Fontos, ha baj van, lényeges az időben megkezdett kezelés, például a beteg anyajegy eltávolítása, mert ezzel is megelőzhetjük a melanóma kialakulását.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás