Az adventi koszorú evangélikus lelkész találmánya

Fotó: Györkös

Erős vár a mi Istenünk! Áldás, békesség! Dicsértessék a Jézus Krisztus! Advent második hétvégéjén így köszöntötték az Agórán összegyűlt ünneplőket, hogy az evangélikus gyülekezettel közösen folytassák a négy héten át tartó lelki előkészületet.

Kovács Viktor evangélikus lelkész nagy szeretettel üdvözölte a jelenlévőket. Felolvasott az 51. zsoltárból, majd három kisgyermekkel elénekelt és gitáron kísért egy dalt, ami a mennyei atyáról szólt. Az este alatt a Forrás Női Kar előadott néhány szép darabot a repertoárjából.

A lelkész szerint advent üzenete, hogy van egy mennyei atyánk, aki a gyermekét küldte le hozzánk. Istennek ezzel az volt a célja, hogy mi is az ő gyermekei lehessünk, vagyis családtagjainak hív meg minket. Nem véletlen, hogy keresztény közösségekben szokás testvérként megszólítani egymást. Egymás testvérei vagyunk Krisztuson keresztül, mert mindannyian a mennyei atya nagy családjába tartozunk.

Isten világosságot gyújt a szívünkben és mi ezt próbáljuk ábrázolni az adventi koszorú fényeiben. Azt is megtudhatták a hívek, hogy 1839-ben egy német evangélikus lelkész találta ki az adventi koszorút, aki árvaházban szolgált. Egy szekérre 24 gyertyát tett: hétköznapokra fehéret, hétvégére pirosat. A gyerekekkel esténként meggyújtották így karácsony este már az összes gyertya égett a szekérkeréken. Csillárként felhúzták a plafonra és beragyogta őket a világosság.

A közös ima után Szűcs Ferenc, az evangélikus gyülekezet felügyelője gyújtotta meg a második gyertyát a koszorún. A történelmi egyházak képviselői pedig elmondták az áldást.

Következő alkalommal a református gyülekezet vezeti majd az összejövetelt.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás