Az állattartóknak rémálom is lehet a szilveszter

Illusztráció

Sok, más napokon nyugodt házi kedvenc az első petárda vagy tűzijáték eldurranását követően kezelhetetlenné válik. A máskor bent, a lakás egy sarkában a megszokott, kényelmes helyén békésen fekvő kutya az első ajtónyitáskor kiszökik, nem beszélve az udvaron tartottakról, amelyek ijedtükben akár a kerítést is képesek átugrani. Ha kiszökött a kutya, onnantól csak a szerencsén meg az odafigyelő járókelőkön múlik, hogy épségben hazakerül-e.

Szilveszterkor, de főként az újév első napjaiban a közösségi portálokat elözönlik a közterületeken befogott kutyák képei. Sok történet happy end is lehetne, csakhogy nem csupán a gazdák nézik az ilyen oldalakat, hanem azok is, akik ingyen akarnak drága, fajtiszta kutyához jutni eladás vagy tenyésztés céljából. Írnak a hirdetőnek egy megható levelet, de jó, hogy rátaláltak a kedvencükre, a beteg kisgyermek vagy az egyedül élő, magányos szomszéd néni nagyon sír utána, hova mehetnek érte. A jószándékú megtaláló oda is adja. Aztán jelentkezik a valódi gazda. Csakhogy addigra nem csupán a kutya tűnt el, hanem aki elvitte, annak a profilja sem elérhető. Akkor válik igazán siralmassá a helyzet, ha kiderül, hogy valóban magányos idősé vagy betegé volt az állat.

Ezen segít, ha chippel van ellátva a jószág, a gazda pedig az állatorvosnál telefonszámot is megadott. Innentől egy telefon és biztos, hogy a megfelelő ember kapja vissza a házi kedvencét. Az idén Padragkúton befogtak egy négylábút. A chip leolvasásakor kiderült, hol lakik a gazdája. Az állatbarátok elvitték a megadott címre, csakhogy a a kutya tulajdonosa nem volt otthon. Később próbálkoztak, akkor már szerencsével jártak.

Aki nem találja a kutyáját, érdemes Ajkán a Vahur Állatvédő Egyesülethez fordulnia. Antal Laura állatvédőtől megtudtuk, településünkön és a környékéről 15-20 kutya tűnt el, amelyekről ők értesültek. Örömmel tölti el őket, hogy kettő kivételével mindegyik előkerült. Kettő azért van a gondozásukban, mert a chip hiánya miatt nem tudják, ki a gazda. Érkezett még 3-4 bejelentés kóborló állatokról, de mire Lauráék kiértek, már nem találták őket. Egy kutyát az autó ütött el, sajnos rajta már nem lehetett segíteni.

Az állatvédő szerint az idei év rosszabb volt, mint a tavaly és a tavalyelőtti és feltehetőleg még nincs vége, valószínűleg további bejelentések érkeznek még a napokban.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás