Az ápolókat méltatták

A Kossuth Zsuzsanna díjasok (Fotó: Györkös)

Empátia, szeretet és hivatástudat hajtja az ápolókat, akik a mindennapi nehézségek ellenére vállalják, hogy segítik a betegek gyógyulását az egészségügyi intézményekben és azokon túl. Éjjel-nappal helyt állnak, vigaszt és szakszerű segítséget nyújtanak, ezért az év minden napján megérdemelnék a köszönetet – hangzott el a Magyar Ápolók Napja alkalmából tartott ünnepségen a Magyar Imre Kórházban, ahol a kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó dolgozókat ismerték el.

A megjelenteket dr. Nagy Zoltán főigazgató köszöntötte a hetedik emeleti nagyteremben. Hangsúlyozta, hogy az ápolók nélkül nem működne az egészségügy, ezért a kórház igyekszik különösen megbecsülni a munkatársakat, akik a legszentebb, legmagasztosabb hivatást választották. Többször köszönetet is mondott kollégái áldozatos munkájáért. A főigazgató után Sümegi Józsefné ápolási igazgató vette át a szót felidézve Kossuth Zsuzsanna (Kossuth Lajos húga) alakját és tevékenységét, aki főtábori ápolónőként elérte, hogy néhány hónap alatt 72 tábori kórház létesüljön a sérültek ellátásra 1849 áprilisát követően, megteremtve e nemes hivatás kereteit hazánkban.

– Az ápolás a régmúltban és napjainkban is nehéz hivatásnak számított, hiszen éjt nappallá téve helyt kellett és kell most is állni az élet kezdetétől egészen az elmúlásig az ápolásra szorulók mellett, amihez szakértelem, gondoskodás és könyörület is kell, ám nincs annál felemelőbb pillanat, mint amikor a beteg felkel és köszönetet mond a támaszért. Mindennap köszönetet kellene mondanunk a munkátokért – fogalmazott az ápolási igazgató, aki tapsra biztatott mindenkit a teremben, ezzel a gesztussal üzenve azoknak a kollégáknak is, akik az ünnepségen nem tudtak részt venni, mert akkor is éppen a betegágyak mellett tevékenykedtek, jelezvén, hogy nekik is jár az elismerés.

A rendezvény színvonalát Mátyus Barbara, a kórház dietetikusa dalokkal fűszerezte, a folyosón pedig Gombosi Marianna műtős szakasszisztens és Mód Ildikó vezető asszisztens festményeit csodálhatták meg a résztvevők. Szakdolgozói tudományos ülésen idén az intenzív osztály mutatkozott be az egybegyűlteknek, összefoglalva az osztályon folyó munka mibenlétét. Az általános tájékoztatót követően a sajátosságokra hívták fel a figyelmet az előadók, amelyek között a donorgondozás, az emelt szintű újraélesztés és egy autoimmun betegség bemutatása is helyet kapott.

Zárásként a díjak átadása következett. Az idei ünnepségen Kossuth Zsuzsanna elismerésben részesült Mikó Lászlóné intenzív szakápoló (intenzív osztály), Gazsóné Palkovics Erika diplomás ápoló (általános sebészeti osztály) és Bende Valéria aneszteziológiai szakasszisztens (aneszteziológia). A Veszprém Megyei Önkormányzat jóvoltából a transzfúziológiai osztály kollektívája megyei elismerést vehetett át.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás