Az autizmus egy életre szól

Fotó: Györkös

Gyakran beszélünk arról, hogy mennyire fontos az autizmussal élők társadalmi integrációja. A több napos ünnepség is ezt a célt szolgálta, amit az autista világnap tiszteletére szerveztek meg a szakemberek Ajkán. A rendezvényt Nagy Gábor gyógypedagógus nyitotta meg március 23-án a vmk kiállítótermében.

-Az egyik szemem sír, a másik nevet. Nevet, mert a szakma ma már rendelkezik azokkal a hatékony terápiákkal, amelyekkel fejleszteni tudja az autista gyerekeket. Ugyanakkor sír, mert ezek mégsem elérhetőek az érintettek számára, mivel nagyon kevés a megfelelő végzettségű szakember – hangsúlyozta az előadó, aki az esemény szervezésében is kivette a részét. Arra hívta fel a figyelmet, hogy rendkívül lényeges lenne a civil szerveződés elsődlegesen a szülők részéről, hiszen ők tudják legerőteljesebben képviselni gyermekeik érdekeit.

Berkes Szilvia, autizmus szakos gyógypedagógus – a találkozó főszervezője -, városunkban egyedüliként rendelkezik ezzel a speciális végzettséggel. A szakember az integráció kapcsán elmondta, hogy Ajkán egyetlen többségi iskola sem fogadja be az autizmussal élő ép értelmű gyerekeket. Utazó gyógypedagógusként hetente egyszer két órában, egyéni foglalkozásban látja el feladatait a többségi iskolákban: Halimbán, Ajkarendeken és Magyarpolányban, illetve két magántanulót segít, akik az Ajkai Bródy Imre Gimnázium és AMI diákjai. Véleménye szerint több szakemberrel és nyitott hozzáállással sokat lehetne javítani az autisták  helyzetén.

Fekete Gy. Viktor, a fiatal Asperger-szindrómás (az autizmus egy formája) képzőművész és teológus hitelesen, finom humorral tette érthetővé az autisták érdekes világát. Elárulta, hogy miért kedveli az egyedüllétet, miért nem ette meg gyermekként a zöld színű ételeket (egészen a békás gumicukorig). A legfontosabb azonban, amit mindenképpen tudnunk kell, hogy a tévhittel szemben az autistáknak éppen úgy vannak érzéseik, mint más embereknek, csak nem ismerik fel azokat.

A rendezvényen Szabó Márk, Budai Erik, Illyés Áron és Hoffmann Szilárd autizmussal élő tanulók verseket szavaltak. Stenger Szilvia logopédus, a Molnár Gábor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI intézményvezető-helyettese bemutatta az intézményt és a fejlesztési lehetőségeket, Remné Oszkó Erzsébet gyógypedagógus pedig az óvodai csoportban folyó munkát ismertette. Máll Anikó autizmus szakos gyógypedagógus a babzsákos fejlesztés lehetőségéről, Petró Dorottya logopédus a beszédindításról nyújtott érdekes információkat, Minya Ágnes pedig készségfejlesztő (kommunikációt segítő) babát mutatott be a jelenlévőknek. Benyó Ákos, a Molnár Gábor Műhely Alapítvány munkatársa a fogyatékkal élők munkába állásának nehézségeit ismertette. Dr. Pollák Éva gasztroenterológus étrendi javaslatokkal szolgált az emésztőszervi problémákkal küzdőknek.

A boldog ifjú pár

A Kaszinóban öt zenekar adott jótékonysági koncertet a rendezvénysorozat második napján. Fellépett a Hangadók, a Kripton, a Rajbizli, a Payback és a Badison. Az ötlet Pallagi Attila (Molnár Gábor Műhely Alapítvány) nevéhez fűződik. A 30Y három CD-t ajánlott fel, amit megvásárolhattak a rajongók. A Hangadókkal együtt Nyakas Krisztián és Újvári Péter (az LGT Emlékzenekar tagjai) nagy sikert arattak az autizmusról írt dalukkal, a koncert legemlékezetesebb pillanata mégis az volt, amikor az alapítvány fiatal párja, ifj. Zarka János és Dezső Nikolett a színpadon jegyezte el egymást.

Az ünnepség záró napján az Iszkiri Zenekar szórakoztatta a kicsiket a vmk színháztermében, akik saját szerzeményeik mellett feldolgozásokat is játszottak. Őket követte egy pörgős rock and roll show Berkes Szilvia és kollégái előadásában. Az aulában volt arcfestés és Lufi-bohóc. Egyre több ember gyűlt össze a program végére, hogy mind az ötszáz kék lufival (amit egy cég támogatott) sétára induljon a belvárosban. Az Agórán aztán egyszerre eresztették szélnek az égszínkék léggömböket. Az előrelátó, szemfüles szülők gyermekei azért néhányat még a markukban szorongattak, hogy mindenki számára boldogan érjen véget ez a vidám nap.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás