Az egészség a szűrésekkel kezdődik

Bakos Tamás és Gombos László a szűrésen (Fotó: Györkös)

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) és a Magyar Vöröskereszt közös szűrőnapot és véradást hirdetett szeptember utolsó napjára az Agórára és Városháza aulába, amivel az egészség fontosságára kívánták felhívni a térre látogatók figyelmét.

A VIMOR sátránál, az országos kampányhoz csatlakozva hepatitis C szűrést végeztek a szakemberek és tájékoztatást nyújtottak a vírusos megbetegedés több típusával kapcsolatosan. Sipos Józsefné Rózsa, a Fertőző Betegek Színvonalas Ellátásáért Közhasznú Alapítvány elnöke, a Magyar Imre Kórház Infektológiai Osztályának főnővér helyettese lapunk kérdésére elmondta, hogy az ajkaival együtt, országszerte negyven helyen volt egy időben szűrés, amely gyors és kilencven százalékos biztonsággal jelzi, ha valaki élete során már találkozott a hepatitis vírussal, vagy meg is fertőződött, tehát hordozza magában.

A szűrés két részből állt. Először az érdeklődőknek egy felmérőlapot kellett kitölteniük, ami alapján eldönthetővé vált, hogy magas vagy alacsony rizikófaktorú csoportba tartoznak-e a vírussal kapcsolatban. A kérdések kitértek többek között korábbi vérátömlesztésre, kábítószer használatra, tetoválásra, testékszerre és akupunktúrás kezelésekre is. A válaszadás után az érdeklődőktől egy csepp vért vettek, ami egy teszten öt perc alatt kimutatta, hogy találkozott-e a vírussal az adott ember, vagy sem.

Mindkét esetben, akár pozitív, akár negatív lett a teszt, igazolást állítottak ki a szakemberek és szükség esetén elmondták a további tudnivalókat. Az ingyenes szűrési lehetőséggel hatvanan éltek a nap folyamán, mint kiderült a Balaton partról és a környező településekről is érkeztek a programra, sokaknak ugyanis a munkájához volt szükséges a vizsgálat.

Kozma László a vérét adta, hogy három embertársán segítsen

Az infektológiai szakember rámutatott, hogy a betegség gyógyítható különböző kezelésekkel, ezért senkinek sincs félnivalója a későbbiekben sem a hasonló szűréseknél.

A véradás ezúttal kevésbé volt sikeres, ugyanis mindössze ketten nyújtották a karjukat segítő szándékkal. Ám könnyen lehet, hogy csak elfogytak a városból a potenciális segítők szombatra, ugyanis a Vöröskereszt több ajkai helyszínen is „akciózott” hétközben.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás