Az életmódunkon sok múlik

Fotó: Györkös

A Nyugdíjas Szabadegyetem sorozatának második előadásán Dorner Lászlóné gyógytornász beszélt az időskor mozgásszervi problémáiról a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ színháztermében.

Az előadáson elhangzott, hogy az életminőséget a genetikai és környezeti hatások mellett nagyobb mértékben, kutatásokra hivatkozva 53 százalékban az egyéni életmódunk határozza meg. Tehát sok múlik rajtunk! A szakember hangsúlyozta, hogy az egészség és az aktív élet megvalósításának fontos eszköze minden életkorban a rendszeres testmozgás, de számos betegség megelőzésében és kezelésében is jelentős a szerepe, ez áll az időskori mozgásszervi problémák esetében is.

Idős korban gyakrabban fordul elő a térd, a csípő, a kéz és gerinc kis ízületeinek kopása. Az előadó röviden ismertette az egészséges térd, csípő, gerinc felépítését, működését majd részletezte a betegségek kialakulásának okait és a jelentkező tüneteket.

Közös tornára is volt idő az előadás közben

A megelőzésre hívta fel a figyelmet, különös tekintettel az ideális testsúlyra, mivel már 5 kilogramm súlyfelesleg is 50 százalékkal növelheti meg a térdízületi kopás kialakulásának kockázatát, hangsúlyozta továbbá a helyes testtartás, a megfelelő kiképzésű és sarkú cipők viselésének és az újszülött kori csípő szűrések fontosságát.

A gyógyításban a főszerep a mozgásé volt, de beszélt a nagyfokú fájdalom esetén az ízületek és a gerinc megfelelő pozicionálásáról, valamint a helyes segédeszköz használatról is, mivel ezek nagymértékben csökkentik az ízületi fájdalmat és az izmok feszülését. Biztatta a nagyszámú hallgatóságot a rendszeres mozgásra, gyaloglásra, úszásra, kerékpározásra az állóképességük növelése érdekében. Gyakorlati tanácsokkal látta el a megjelenteket, miként óvják az ízületeiket, gerincüket, mivel a mozgásszervi megbetegedések nagyon rontják az életminőséget, a mindennapi tevékenységeket is akadályozva. Végezetül jó egészséget kívánt a résztvevőknek az előadó és egy görög mondással köszönt el miszerint „A mozgás sok mindenre orvosság, de nincs olyan gyógyszer, amely a mozgást helyettesítené”.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

 

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás