Az informatika az oktatás jövője

Illusztráció

A számítástechnika rohamosan fejlődik, napról napra kitalálnak új lehetőségeket, funkciókat, amik nemcsak megkönnyítik az emberiség életét, de hasznosak az oktatásban is. Zamárdiban 1991 óta szervezik meg az INFO Éra konferenciát és továbbképzést, ahol informatikatanárok találkozhatnak a szakterület neves képviselőivel, illetve ismerkedhetnek meg az újdonságokkal. Az Ajkai Bródy Imre Gimnáziumot Jákliné Tilhof Ágnes képviselte a rendezvényen.

A tanárnőtől megtudtuk, hogy kiemelt figyelem irányult a három napos programon a munkaerőhiányra, ami számszerűsítve harmincháromezer informatikust jelent. Ennyi hiányzik napjainkban a magyar piacról, ami valószínűleg tovább emelkedik a jövőben.

A konferencián a résztvevők megismerkedhettek az 5G technológiával, ami néhány év múlva már jelen lesz a mindennapokban, de az együttműködő robotok és a távvezérelt robotkarok gyors térhódítását is tapasztalhatták.

Ma már tény, hogy az informatika átszövi az életet, ehhez pedig egyre több szakemberre van szükség, ezért az informatikatanárok szerepe, tudásátadása és önképzése is különösen fontos.

A konferencián szakmódszertani előadásokat is tartottak, többek között a bródyban is használt Scratch programozási nyelvről és a Pythonról. Robotok programozására szintén lehetőség nyílt, de a 3D nyomtatás iskolai alkalmazását is átbeszélhették a résztvevők a legnagyobb hazai egyetemek informatikai karainak bemutatkozását követően.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás