Az ünnepekben mértékkel, akkor baj nem lehet

Az ünnepek nagy megpróbáltatások elé állítják emésztőrendszerünket, hiszen vendégségben nem szabad megsérteni a háziasszonyt, hogy nem kóstoljuk meg az összes fogást, amit elénk rak. De, ha mi vagyunk a vendéglátók, akkor mi is elvárjuk, hogy ne finnyáskodjanak és ne ilyenkor hivatkozzanak a hétköznapokban hellyel, közzel betartott diétájukra.

Tehát így, vagy úgy mindenképpen megterheljük a gyomrunkat. A töltött káposzta, a zsíros húsok, a halászlé és a temérdek édesség, főként a bejgli, kis mennyiségben kulináris élmény, de nagy mennyiségben mind ellenségei a szervezetünknek. Ilyenkor a felhasi diszkomfort érzés nem ritka, amely teltségérzetet, fájdalmat, égő érzést, puffadást ritkán még hányingert is okoz. Így bűntelenül nem ússzuk meg az ünnepek étkezési kilengéseit.

Mit teszünk ilyenkor? Fogadkozásokba kezdünk. Hogy az újévben új életet kezdünk, egészségesen fogunk táplálkozni. Természetesen újra és újra beleesünk ebbe a kelepcébe, de valahogy ki kell evickélni belőle, lehetőleg minél hamarabb.

Ha nem akarunk gyógynövényteákkal bíbelődni, vagy drasztikus módszerekhez folyamodni, akkor a legfontosabb, hogy ne terheljük túlzott mértékben a gyomrunkat. Együnk naponta többször keveset, lehetőleg ugyanabban az időpontban. Alaposan rágjuk meg az ételeket és igyunk többször szénsavmentes vizet. Olyan ételeket fogyasszunk, amelyek nem irritálják az emésztésünket. Iktassunk be az étkezésünkbe sok gyümölcsöt, zöldségfélét és rostokban gazdag ételt. Ne kutyafuttában, hanem lassan, mindennek megadva módját együnk. Ezt nemcsak a gyomrunk hálálja meg, hanem a társas kapcsolatainknak is jót tesz. A családi asztalnál folytatott beszélgetések sok mindenre találnak megoldást. Egy jó kiadós séta is segíti az emésztést. Hogy ne kelljen keresgélni a szakácskönyvekben, ajánlunk egy számos variációval elkészíthető gyomorkímélő receptet dietetikusunk jóvoltából.

Szárnyasok többféle salátával. A csirke vagy pulyka mellet sózzuk, borsozzuk, majd kisütjük. Érdemes olyan sütési technikát választani, amelyhez nem, vagy csak kevés zsiradék szükséges (grillezés, roston, cserépedényben sütés, párolás vagy sütőzacskó használata). Mellé salátát sokféle zöldségből készíthetünk: káposzta, saláta, jégsaláta, rukkola, madársaláta, hagyma, sárga és fehérrépa, retek, uborka, paradicsom, paprika ízlésünknek megfelelően. Az öntetet is variálhatjuk. Lehet zsírszegény majonézzel vagy zöld fűszerrel ízesített kefirrel leönteni, de készíthetünk salátát balzsamecettel, olívaolajjal, sóval, borssal ízesítve is. Tálaláskor díszíthetjük kevés reszelt sajttal vagy olívabogyóval. Mindez szinte fél óra alatt elkészíthető.

Ezek egyáltalán nem nagy ördöngösségek. Kis odafigyeléssel elkerülhetjük a kellemetlen órákat, amelyeket magunknak okozunk.

                                                                                                                                                          Cs. Bosits Évi

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply