A baba-barát kórház volt a téma

Fotó: Györkös

A Magyar Gyermekorvosok Társasága Fiatal szekciójának I. Vándortalálkozóját tartották a közelmúltban a Magyar Imre Kórházban, ahová az ország minden tájáról érkeztek orvosok, hogy a konferencia keretében megismerhessék az ajkai intézmény sajátosságát, a baba-barát jelleget és tapasztalatot cseréljenek az anyatejes táplálás fontosságáról.

A megjelenteket dr. Nagy Zoltán főigazgató köszöntötte a hetedik emeleti nagyteremben. Megtisztelőnek tartotta, hogy az említett tanácskozásnak Ajka adhatott első alkalommal otthont, ami szerinte elismerése a kollégái magas színvonalú munkájának.

–  A baba-barát cím elnyeréséig, amit 2012-ben kapott meg kórházunk, hosszú út vezetett. A követelmények teljesítése és a feltételrendszerek kialakítása után új szemlélet honosodhatott meg intézményünkben, amely az újszülöttek gondos ellátását, a korai anya-gyermek kapcsolat kialakítását, valamint a preventív medicinia elveinek megvalósítását is lehetővé tette. A modernkori újszülött ellátásban az anyatejes táplálás jelentősége nemcsak a gyermekkor, de nyugodtan mondhatom egész életünk meghatározó tényezője, ezért különösen fontos a hangsúlyozása, amelyhez ez a konferencia is hozzájárul – fogalmazott bevezetőjében a főigazgató, aki után dr. Kovács Ilona, a Csecsemő- és Gyermekosztály osztályvezető főorvosa vette át a szót, bemutatva Ajkát és a kórház történetét a résztvevőknek.

Az általános tájékoztatót követően a gyermekosztály sajátosságairól beszélt az osztályvezető főorvos, hangsúlyozva az elmúlt időszak fejlesztéseit, az osztály gépparkját és a baba-barát címig vezető utat.

Dr. Kovács Ilona Ajkát és a kórházat is bemutatta a vendégeknek

– A baba-barát intézmény sajátossága, hogy az édesanyák a napi 24 órájában együtt lehetnek újszülöttjükkel. Megtanulják a bent töltött idő alatt a szoptatás technikáját, sőt a baba születése után egyből az anya mellére helyezzük a kicsiket, így a bőrkontaktus már az első percektől jelen van, ami segíti a kötődés kialakulását. Azt is fontosnak érezzük, hogy a gyermekeket az édesanyák igény szerint szoptathatják, tehát nem kell betartani a „nagykönyv szerinti” 3-4 órás időtartamokat, hiszen minden gyermek más periódusonként éhezik meg. A környezet családiassá tételével is igyekszünk komfortosabbá tenni az együtt töltött első napokat és ha az anyának szüksége van rá anyacsoportokhoz is elirányítjuk, ahol másoktól tanulhat. Baba-barát kórházként az anyatejes táplálás fontosságát hangsúlyozzuk, hiszen ez az amire az újszülötteknek szüksége van – összegezte röviden lapunk kérdésére dr. Kovács Ilona.

A konferencián a baba-barát rendszer elemeit vizsgálták különböző résztémákra bontva az előadók.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás