Bálint napján kezdődik a böjt

Illusztráció

Még tart a farsangi időszak, így mindennaposak a bálok, amikor álarcot öltünk, táncolunk és mulatozunk. A farsangi szezon vízkereszttől, azaz január 6-tól hamvazószerdáig tart, amely az idén február 14-e.

-Ezt követően veszi kezdetét a 40 napos böjt, testünk és lelkünk felkészítése Jézus feltámadásának ünnepére, mondta el Bakos Frigyes esperes plébános. A böjt a mértékletesség, az önmegtartóztatás gyakorlása, befelé fordulás, lelkünk vizsgálata. A hangos, zajos, mozgalmas farsangi szezont követő hamvazószerda az elmúlásra, a földi élet véges voltára figyelmeztet. A hamvazószerdán a hamvazkodás emlékeztet arra, hogy porból lettél, porrá leszel.

A  a ll. században 2 napot böjtöltek, a lll. században már két hetet, majd Gergely pápa idején vált 40 napossá. A katolikus hívek számára a szigorú böjt hamvazószerdán és nagypénteken van, aminek megtartása 18 és 60 év között kötelező. Ezeken a napokon tilos a hús fogyasztása, három étkezés engedélyezett, de csak egyszer szabad jóllakni. A szabályok betartása alól fel vannak mentve bizonyos betegségekben szenvedők, a megerőltető fizikai munkát végzők, az utazók és azok, akik nem saját konyhájukon étkeznek. A böjtölést a hívek 14 éves kortól életük végéig folytatják. Böjtölni nem csupán az étkezéskor lehet, az is annak számít, ha kevesebbet nézzük a televíziót, vagy használjuk szórakozási céllal a számítógépet. A böjti időszak része az alamizsna, a szükséget szenvedők megsegítése, az elmélkedés, az ima. A hívő elgondolkodik az életén, megbánja bűneit, majd úgy él, hogy többé ne kövesse el azokat.

Olvasóinkat is megkérdeztük a böjtről:

-Nagypénteken nem fogyasztok húst. Azon kívül nem böjtölök – fogalmazott Szabóné Mária.

Henc Béláné szerint: “A böjtöt annyiban tartjuk meg, hogy nagypénteken sem húst sem húsételt nem fogyasztunk. A húsvéti hagyományokat megtartjuk, az étkezésben is, valamint nálunk még szokás a locsolkodás.”

Kundermanné Andróczi Évától pedig azt tudtuk meg, hogy Nagypénteken nem fogyaszt a család egyik tagja sem húst náluk, azon kívül nem tartják a böjtöt. A húsvétra viszont jó előre készülnek, tojásfát állítanak, kosarakat raknak tele nyulakkal, tojással. A gyerekei már felnőttek, de ez az ünnep ma is fontos számukra.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás