A bányászat által képviselt értékekre minden korban szükség van

Fotó: Györkös

A 110 éves magyar aknamélyítés történetéről írott könyv bemutatójára várták az érdeklődőket Padragon szeptember elsején, pénteken a művelődési házban. A megemlékezés az egykori bányánál koszorúzással kezdődött.

A rendezvényen részt vettek Gőgös Zoltán és Rig Lajos országgyűlési képviselők is. Tóth Árpád, az aknamélyítők igazgatója ünnepi köszöntőjében visszatekintett a bányásznap kialakulására. Elmondta, hogy szentté avatása után Katalin lett az ércbányászok védőszentje. A német nyelvterületről érkezők a Borbála kultuszt hozták magukkal. A magyar kormány rendelete alapján  1950-től ünneplik a bányászatot szeptember első vasárnapján.

 

A padragi bányánál is sokan emlékeztek

Ez a nap az ünnepségek, hűségjutalmak kiosztásának ideje volt. A rendezvényeken az akkori korban ritkán látott árubőség fogadta a látogatókat. Tóth Árpád elmondta, hogy az 1953-as bányásznapot már Csingerben töltötte. Ekkor látott először magántulajdonban levő személygépkocsit.

Ma már a bányák bezártak, de a szakma által képviselt értékekre, mint az összetartás, az egymás segítése, a felelősségvállalás, a kitartás, a szorgalom, minden korban szükség van.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

 

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás