Bányásznapi megemlékezés a Szent Borbála szobornál

Fotó: Györkös

Szeptember első vasárnapján tartottak ünnepséget a Szent Borbála emlékmű előtt a Bányász Emlék és Kegyeleti Parkban, a régi bányabejárat előtt. Az egykori bányásztelepülés lakói,  egykori bányászok és hozzátartozóik összegyűltek, hogy megemlékezzenek a bányásztársadalom legnagyobb ünnepéről.

A Padragi Bányász Férfikórus közreműködött a rendezvényen

A rendezvényen közreműködött a Padragi Bányász Férfikórus, tagjai a bányászatot méltató énekeket, népdalokat adtak elő Kanyárné Grünvald Petra vezényletével. Szepesi Zsuzsanna bányásznapra íródott versét Bíró Józsefné szavalta el. Puskás Károly, a településrész önkormányzati képviselője a bányászat múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt.

A programon elhangzott, hogy 1951-től törvény alapján ünnepli az ország ezt a napot, korábban a bányászok védőszentjéhez, Szent Borbálához kötődött, de bányavidékenként eltért ez az időpont. A nevezetes nap az 1919. szeptember 6-án eldördült csendőrsortűzre emlékeztet, amikor az elfogadható munka és életkörülményeket követelő bányászokra lövéseket adtak le, amely hét bányász életét követelte és sokan megsebesültek.

A Szent Borbála emlékmű előtt helyezték el a koszorúkat

A szakma múltjával kapcsolatban azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy a magyar bányászat fénykorában sok ezren jártak a föld alá dolgozni. Ez volt az egyetlen nagyipar az országban, és ha nem lettek volna a magyar bányászok, akkor az egyéb szakmákban tevékenykedőkre sem lett volna szükség. Trianon után kevesebb bánya maradt, de a kitermelés folyt tovább, sőt bányanyitásokra is akadt példa. Az ipari energiaszükségletek kielégítését is biztosította a padragi bánya a lakossági felhasználáson kívül.

A város és a városrész több képviselője, civil szervezetek és hozzátartozók, barátok helyezték el koszorúikat az emlékezés befejezéseként, majd felhangzott a Bányászhimnusz, amit közösen énekeltek el a jelenlévők.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás