“Beérett” az első termés a Bolgárkertben

Elkezdődött az első betakarítás a Bolgárkertben. A Bódé városrészben az egykori Videoton pálya területén kialakított közösségi kertben civil szervezetek és magánszemélyek kérhettek díjmentesen területet,  amelyen saját szükségletre termelhetnek. A lehetőséget Ajka Város Önkormányzata biztosítja. A területet a közösségek március 14-én vehették birtokba.

A program nem csupán a termelésről szól, hanem a hagyományőrzésről és közösségépítésről is. Hagyomány, ugyanis egykor ez a városrész volt Ajka éléskamrája, ahol bolgár kertészek termeltek kiváló minőségű zöldséget és gyümölcsöt. Közösségépítés, ugyanis az ott tevékenykedők segítenek egymásnak, közös programokat szerveznek, beszélgetnek, így jobban megismerik egymást.

Az egyik termelő csapat a Nosztalgia Nyugdíjas Klub. A Bódén működő civil szervezet vezetője, Szimeiszter Imréné örömmel készíti az egykori falusi ételeket, számos főzőversenyen vesz részt és mindig a legjobbak között végez, gyakran pedig az ő főztjét értékelik a legjobbnak. A klub tagjai is őrzik a hagyományokat, a idén dödöllefesztivált tartanak, de főznek lecsót, készítenek a rendezvényeikre kukoricaprószát és más népi ételt is. A kertben termelt zöldségekből a dödöllefesztiválon kiállítást tartanak. Szimeiszter Imréné büszkén mutatta a betakarítás kezdetén a parcellát.

Fazakas Ibolya, a Nosztalgia klub tagja is segített a betakarításban (fotó: Tisler)

– Elégedettek vagyunk, termett bőven kukorica, uborka, paprika, paradicsom, brokkoli, cukkini, sütőtök, bab, cékla. Rendszeresen járunk ki a kertbe, hetente legalább kétszer locsolunk. Aki lejön a klubból, az nemcsak locsol, de a gazt is kihúzza. A közös munka még jobban összehozta a csapatot – fogalmazott a klubvezető.

Az első betakarításban július 19-én Fazakas Ibolya is segített, aki elmondta, hogy otthon is gazdálkodik, szeret termelni és jó, ha tudja, mi kerül az asztalra. A nyugdíjasok jövőre nagyobb területet igényelnek. Még több tököt szeretnének ültetni.

A másik parcellán Mező Jánosné gazdálkodik. A belvárosi társasházban élő asszonytól megtudtuk, hogy korábban nem gazdálkodott, a Bolgárkertben a többiektől tanulta a módszert. Mindenki szívesen segített neki. Mező Jánosné a helyi Diabetesz klub vezetője, a terményből nem csak saját szükségletét fedezi, hanem a klub összejövetelein vendéglátásra is  felhasználja. Az őszi salátadélutánon már a kertben termetteket használja fel. Meghívta a Nosztalgia klubot egy délutánra, azért, hogy a két csoport tagjai beszélgessenek, ismerkedjenek.

A többi termelő parcellája is gondozott. Hamarosan mindenki elkezdi a betakarítást, élvezheti a munkája gyümölcsét és majd kezdődhet a jövő évi tervezés, az eredmények értékelése.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás