Bemutatkozik a Városi Bölcsőde (videóval)

A város bölcsődéje központi helyen, a kisgyermekek számára is ideális környezetben található. 2012 tavaszán adtak két új csoportszobát, azóta az intézmény 98 férőhellyel működik. A bölcsődei ellátásról az intézményvezetővel, Horváth-Király Ramónával beszélgettünk. A bölcsődéről a városi televízió magazinműsort készített, amely megtekinthető a tvajka.hu weboldalon.

– Milyen feltételekkel vehető igénybe a bölcsődei gondozás az ajkai Városi Bölcsődében?

– A bölcsődét látogató szülők gyermekeinek két feltételnek kell megfelelnie. Az egyik, hogy bejelentett lakóhelye, vagy életvitelszerű tartózkodási helye Ajka közigazgatási területén legyen. Másik, hogy mindkét szülő rendelkezzen munkaviszonnyal, ezen kívül még a GYES mellett dolgozó és a nappali tagozaton tanuló szülő is élhet a lehetőséggel.

– Hány csoportban történik a kicsik gondozása, és milyen korú gyerekek felügyeletét vállalják?

– 20 hónapos kortól 3 éves korig. Nyolc csoportunk van, hét csoportba tizenkét gyermek jár, egy csoport tizennégy fővel működik. Jelenleg mind a 98 férőhely betöltött. A gyerekekkel kisgyermeknevelők foglalkoznak, 12 csöppségre két felnőtt jut, a csecsemőcsoportban pedig három. A kisgyermeknevelői hivatás igen komoly felkészültséget kíván, mert a kisgyermeknevelő a legtöbb törődést, szeretetet, dédelgetést igénylő, legérzékenyebb korosztályt neveli. A kisgyermeknevelő oklevél érettségi után szerezhető meg. A kisgyermeknevelők a gondozási ismeretek mellett gyermeknevelési, lélektani, egészségügyi, zenei felkészültséggel is rendelkeznek. Rendszeres tanfolyamokkal, másodfokú képzéssel egyre nagyobb szaktudásra tesznek szert. Minden bölcsődének van orvosa, aki nyomon követi a gyermekek testi, szellemi fejlődését és az ehhez szükséges feltételek biztosítása érdekében együttműködik a gondozónőkkel. Sürgősségi ellátásban részesíti a megbetegedett gyermekeket.

– Mikor kell beíratni a kisgyermeket a bölcsődébe?

– A legjellemzőbb az, hogy már pár hónapos korukban beíratják a gyermeket.

– Hogyan zajlik a kicsik bölcsődei beszoktatása?

– A megbeszélt időben az első napon a szülő a gyermekkel együtt megy be a csoportba. Az ismerkedés első percei után az anya leül, és csendben szemlélődve figyeli gyermeke tevékenységét. Kapcsolatot csak akkor vesz fel vele, ha a gyermek igényli azt, egyébként csak tekintetével, mosolyával biztatja őt a barátkozásra. Fél-egy órát töltenek az első napon a bölcsődében, majd hazamennek. Másnap egy kicsit hosszabb ideig maradnak, s az első hét végére már pár órát szülő nélkül tölt el a gyermek. A következő héten – ahogy felerősödik a gondozónő és a gyermek kapcsolata -, úgy tölt el a szülő egyre több időt távol a gyermekétől. Így a második hét végére már egész napra a bölcsődében hagyja őt.

– Mire van szüksége a gyermeknek a bölcsődében, mit kell vinni a szülőnek a bölcsődei ellátáshoz?

– A fogmosáshoz felszerelést, váltóruhát, pelenkát, vagy aki szobatiszta, annak wc-papírt kérünk, a tisztasági csomagban szalvéta, szappan, papír zsebkendő, előke legyen.

– Milyen az intézmény napirendje?

– 5:20-tól a reggeles gondozónő fogadja a gyermeket. Egyéni igényük figyelembe vételével biztosítja számukra a reggeli alvás, pihenés, játék lehetőségét. 7:45-kor kezdődik alcsoportok szerint a fürdőszobai tevékenység, 8 órától reggeli. A gyerekek a gondozónő segítségével, vagy önállóan terítenek és étkeznek. Az étkezés után a délelőtti játék a nevelői program szerint történik. 9:30-9:45 tízóraizás, majd az időjárástól függően az udvaron, vagy a csoportszobákban folytatódik a játék. 10:45-11:45 között csoportonként változó időpontban ebédelnek a gyerekek, azután fogat mosnak, majd lefekszenek aludni. Ébredési sorrendben a fürdőszobában történik a tisztázás, kézmosás, törölközés, fésülködés. Uzsonnáig játszanak a gyermekek. 13:45-14:45-ig csoportonként változó időpontban uzsonnáznak. Az étkezés befejezésének sorrendjében játszani indulnak. 16:30-ig, amikor befejeződik a hazaadás, szabad játéktevékenység zajlik.

– Mennyibe kerül a bölcsődei ellátás?

– Az intézményben nincs gondozási díj, csak a gyermekek étkeztetését kell fizetni, ami 2015. január 01-től 417 Ft naponta.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás