Benzingőz a Bakonyban és a Somló környékén

Fotó: Györkös

A tósokberéndi veterán járműtalálkozó betétprogramjaként már ötödik éve szerveznek túrát a Tóberfesztre érkezőknek. Jáger Zsolt felelősnek kettős szándéka van a programmal. Főként, hogy változatossá tegye a Tósokberéndre látogató járműtulajdonosok találkozóját, másrészt, hogy bemutassa a környék kevésbé ismert helyeit a távolról érkezőknek.

Idén rendhagyó módon két merőben más természeti értéket láthattak a túrázók. Először Kolontár felé haladva Magyarország legkisebb történelmi borvidékére, Somlóra vezetett az útjuk. Gyönyörködhettek a tanúhegy ápolt szőlősoraiban és a felettük őrködő várban, majd keleti irányba haladva a magyarpolányi kálvária egyedülálló látványában. Bakonygyepest érintve a nyolcas útról visszatekinthettek a festői Somlóra. Ezután Kislődre, a Sobri Jóska Élménypark lenyűgöző környékére érkeztek, amely mindnyájukat egy következő családi program tervezésére ösztökélte.

Felsorakoztak a járművek a túrához

A Bakony változatos vidékét járva a szentgáli falunapi forgatag közepébe csöppentek. A patak mellett éppen veterán traktorok sorakoztak, sőt stabilmotor beindításának és működésének is tanúi lehettek. Természetesen ez a közbeiktatott program előre tervezett volt. Emelte a falunap színvonalát az érkező közel száz jármű. Itt volt idő a mustrára. Sokan megnézték az egyik legszebb, de minden bizonnyal a leghosszabb autót, az 1967-ben gyártott fehér Lincolnt, a maga 5 méter 60 centijével.

Minden retro volt a túrán

Varga Gyula soproni veteránautós egy 1961-es piros Skoda Octaviával érkezett. Készségesen mutatta az OT-s rendszámú járművét, amely mívesen felújított. Még az ülések huzatának a varrása is azonos számú redővel öltöttek, mint az eredeti. Elmondta, hogy harmadszor vesznek részt a Tóberfeszten, ahol nagyon jól érzik magukat, szívesen jönnek újra és újra. Kiemelte a szervezők kedves vendéglátását. A túrák pedig mindig mutatnak újdonságot számukra.

A legváltozatosabb járművek vettek részt a Bakony és a Somló környékének a bemutatásán

Szentgálról a Dél-Bakony legmagasabb pontja felé, a Kab-hegy irányába vezetett a túrázók útja. Úrkútot érintve visszaértek Ajka fölé, ahonnét a legszebb kilátás nyílik a városra. Innét, az eddig még a veterán túrákon nem látott Padragkúton és Halimbán keresztül az üzemi úton haladva érkeztek vissza a Tóberfeszt helyszínére. Így minden irányból megpillanthatták az ajkai iparmedencét háttérben a Somlóval és a Bakonnyal. Majd a lenyűgöző látvány birtokában csatlakoztak a városi túrához.

A száz kilométeres út megálló helyein volt alkalom egymás járművének a szemlélésére, tapasztalatok cseréjére. Többeknek évtizedekre visszatekinthető baráti kapcsolatuk van, hiszen a közös érdeklődési körnek nagy az összetartó ereje.

                                                                                                                                                                         Cs.B.É.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás