Bevégeztetett?

Fotó: Györkös

A vasárnap éjszaka megjelent választási eredményeket látva talán sokan a szívükhöz kaptak, mások szótlanságba, letargiaszerű állapotba merültek, megint mások pedig pezsgőt bontottak és hajnalig tartó mulatozással töltötték idejüket.

Szóval nem reagáltunk egyformán.

Őszintén szólva, a hatalom megragadása (vagy megtartása) felett érzett kitörő öröm látványa sohasem villanyozott fel, ellenkezőleg: mindig is aggodalommal töltött el. Vajon tudják-e az ünneplők, hogy milyen felelősség szakadt a nyakukba, hogy a következő négy év koránt sem lesz sétagalopp, mert keményen dolgozni, minden nap teljesíteni kell. Világbanki adatok szerint 2016-ban a visegrádi négyek között a GDP egy főre eső mértéke Magyarországon volt a legkisebb. A termelékenységben is van hová javulnunk. Ezt a mutatót tekintve előttünk jár Olaszország, Szlovákia és Szlovénia, de Csehország is. Magyarországon a munka hatékonysága kevesebb, mint a fele az Egyesült Államokénak és az EU átlagához képest is le vagyunk maradva.

Chikán Attila közgazdász nemrégiben, a Veszprém megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál megtartott előadásán az is elhangzott, hogy a Davos-i közgazdász kongresszusokat is szervező svájci központú Világgazdasági Fórum folyamatosan követi 137 ország 114 gazdasági mutatóját, mégpedig 12 pillérbe foglalva, mint amilyenek például az intézmények, az infrastruktúra, a felsőoktatás, az innováció, a piacméret, vagy éppen a munkaerő piaci hatékonyság. Ebben az alapos elemzésben az országok sorrendbe is állíthatók, így az első Svájc, a második az Amerikai Egyesült Államok, a harmadik Szingapúr, az ötödik Németország. Szlovákia eggyel megelőzve bennünket az ötvenkilencedik helyen áll, így Magyarország a hatvanadik. Tanulságos a minket követők listája is. 61. Dél-Afrika, 62. Oman és 63. Botswana. Azaz nincs mire büszkének lennünk. De innen szép “nyerni”.

Talán ha a hajókürtre kevesebb gőz jut majd és alábbhagy az értelmetlen “migráncsozás”, a fiúk is kijózanodnak győzelmi mámorukból és munkához látnak.

Már régen itt lenne az ideje.

Lékó Sándor

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás