Bíróság előtt a vétkes kamionos

Pénzbüntetéssel sújtotta a bíróság azt kamionost, aki nem állt meg a baleset helyszínén.

A közúti baleset 2016. június 27-én történt a reggeli órákban. Veszprém felől Ajka irányába haladt egy kamion, amelynek vezetője, a 40 éves M. R. tisztázatlan okból áttért az út túloldalára. Ekkor a vele szemben szabályosan közlekedő földmunkagéppel érintőlegesen ütközött. Ennek következtében betört a munkagép utasfülkéjének üvege, de a vezetője nem sérült meg. A kamion visszapillantó tükre ezután ráesett a sorban következő autóra, egy Renaultra, amelynek a szélvédője két helyen betört, illetve az üveg pókhálósra repedezett. Ebben a kocsiban sem sérült meg senki.

A teherautó vezetőjének meg kellett volna állnia, hogy meggyőződjön, az ütközésben nem sérült meg senki, illetve, ha bárkinek baja történt, azonnal értesítenie kellett volna a mentőket. Nem ezt tette, hanem tovább hajtott, s a helyszíntől csak pár száz méterre állt meg a teherautójával. Körbejárta a nyerges vonatóját, majd visszanézett a baleset helyszínére, ahol nem látott senkit, mondta, csak a szétszóródott üvegszilánkokat….

A mályinkai illetőségű vádlott azt vallotta, hogy először a munkaadóját hívta fel, hogy balesetet okozott, majd folytatta az útját mindaddig, míg tudomást nem szerzett arról, hogy az ütközés miatt kocsisor alakult ki a 8-ason. Ekkor visszakanyarodott, s csatlakozott a helyszíni szemle tagjaihoz. Védekezése szerint nem követett el bűncselekményt, nem állt szándékában elhagyni a helyszínt. Tévedett, vallotta, amikor úgy látta, hogy a balesetnél senki nem tartózkodik.

Az Ajkai Járásbíróság cserbenhagyás vétsége miatt a büntetlen előéletű kamionost két évre próbára bocsátotta. A törvényszék a döntést felülbírálta, s a gépkocsivezetőt jogerősen 250 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.

(ma)

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás