Bóday Gábor 120 éve született

A Bódéért Hagyományőrző Egyesület immáron kilencedik éve emlékezik meg az ajkai Kőszénbánya Rt. bányaigazgatójáról Bóday Gáborról. Születésének 120 éves jubileumán a tiszteletére felállított emléktáblánál, a róla elnevezett utca elején június 14-én gyűltek egybe tisztelői.

Horváth Károly, a Bódéért Hagyományőrző Egyesület elnöke ünnepi megemlékezését mondja az emléktáblánál

Az eseményen jelen voltak a családtagok, dr. Csontos Lászlóné Bóday Alexa és Bódayné Blaha Judit, továbbá a városvezetés részéről Utassy István önkormányzati képviselő, Bábics Valéria, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ igazgatója, valamint Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa, a könyvtár vezetője. A megemlékezésen részt vett az Ajkai Bányász Nyugdíjas Szakszervezet, a Padragi Bányász Hagyományőrző Kör, a Bányász Kulturális Egyesület, a Bányász Hagyományápoló Klub, a Csingervölgyért Egyesület és a Nosztalgia Nyugdíjas Klub.

A megemlékezők egy csoportja

A Bódéért Hagyományőrző Egyesület, mint a bányászati hagyományok helyi ápolója magasztos célul tűzte ki a településhez kötődő jelentős bányászati személyiségek tevékenységének a felkutatását, megismertetését, valamint megőrzését az utókor számára. Közöttük Bóday Gábor jelentős helyet foglal el Bódé történetében. Horváth Károly, az egyesület elnöke felelevenítette a Czekelius Günther néven született vasokleveles bányamérnök, bányaigazgató életének főbb állomásait. Elmondta, hogy nevéhez fűződik a frontfejtéses technológia első magyarországi alkalmazása, bányák bővítése, a Jolán akna és a padragi új bányaüzem megnyitása. Érdemei voltak a világ első kriptont előállító gyárának a létrehozásában. A szénbányászatra épülő erőmű, majd a timföldgyár és alumíniumkohó megépítése nagymértékben hozzájárult Ajka városi rangra emelkedéséhez. Szakmai sikerei mellett sokoldalú humán műveltséggel rendelkezett, szerette a természetet. Nevéhez köthető az első Somló-hegy kilátó és menedékház megépítése.

A bányászhimnuszt Szimeiszter Imre, Kersner István és Horváth Károly énekli az előtérben

A méltatást követően megkoszorúzták az emlékhelyet a megemlékezők, majd a bányászhimnusz eléneklése után az egykori iskola épületében kialakított közösségi házban folytatódott az ünnepség. Itt a vetítéssel egybekötött megemlékezésen Bóday Gábor 1915 és 1918 közötti I. világháborús szolgálatát ismerhették meg az egyesület elnökének előadásában, aki a családtól kapott dokumentumokat kiegészítette a saját gyűjtésével. Elmondta, hogy Czekelius Günther 1915-ben érettségi után 18 évesen önkéntes hadapródként vonult be a seregbe. Először Galíciában, majd Erdélyben felderítőként helyzetvázlatokat készített. A hadműveletekben az ő mindenre kiterjedő jelentéseit használták fel. Ezeket a rajzokat 2012-ben Ajkán már a múzeumban bemutatták. Tavaly fia Ottó halála után a Városi Múzeumnak adományozták az anyagot.

A szokatlan, de rendkívüli megemlékezés szép példája volt annak, hogyan őrizzük meg az elődök, a régi kollégák emlékét, hiszen az egykoron virágzó bányászatból már csak az emlékezés és tiszteletadás maradt.

Cs.B.É.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás