Bódén őrzik a hagyományokat

A Bódéért Hagyományőrző Egyesület szervezésében december 7-én megkoszorúzták az 1909-es bányaszerencsétlenség áldozatainak sírját és az egykori iskola épületében Borbála-napi ünnepséget tartottak.
Magyarország második legnagyobb bányaszerencsétlenségének 55 áldozata közül nyolc bódéi volt. Közülük heten a katolikus temetőben vannak eltemetve: Hoffmann János 36 éves, Keszler István 24 éves, Keszler János 38 éves, Rózsa József 26 éves, Stenger János 30 éves, Szakmeister József 41 éves, és a legfiatalabb, aki még dolgozni sem dolgozhatott volna a bányában a fiatal kora miatt, Kaufman Gyula 17 éves. A protestáns oldalon Treiber Mihály 25 éves áldozat nyugszik. A koszorúzás után emlékük előtt tisztelegve énekelték el a bányászhimnuszt.
gyj_borbala megemlekezes boden 6160Az egyesület 2004-ben alakult, amikor célul tűzték ki többek között a bányász hagyományápolást és a helytörténeti kutatást. Gondozzák a Bóday kriptát, Balassa Gábor sírját és minden évben megemlékezéseket szerveznek.
A temetői koszorúzás utána az iskola épületében Kulics János köszöntötte a vendégeket. Felhívta a figyelmet az épületben található két kiállító teremre, ahol őrzik a falu és a bányászat emlékeit, relikviáit. Majd Horváth Károly az egyesület elnöke, helytörténet kutató osztotta meg a Borbála napjához kapcsolódó kutatásainak eddigi eredményeit. A bányászok vallási életét és a bányászbúcsúk még fellelhető dokumentumait, tárgyi emlékeit keresi. Sajnos a mindennapokhoz kapcsolódó eseményeket nem volt szokás leírni, így nehéz helyzetben van az, aki ennek a témának a feldolgozására adja a fejét. Szinte a szerencsén múlik, ha találnak értékes utalásokat, amelyeket fel tudnak használni. Aztán legtöbbször a mozaikok sokaságából kell következtetéseket levonni. A lelkiismeretes kutató néhány érdekes momentummal emlékezett a bányászok életére (temetések, misék, istentiszteletek, védőszentek), amelyek felkeltették a jelenlévők érdeklődését. Megbeszélték az elhangzottakat, néhány gondolattal kiegészítették és újabb kutatási szempontokkal járultak hozzá az eredményességhez.
gyj_borbala megemlekezes boden 6181

 

A megemlékezés végén lehetőség nyílt megtekinteni az emlékszobákat, amelyeket igény szerint a tagok örömest megmutatnak előzetes megbeszélés alapján az érdeklődőknek.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás