Bölcsődei helyzetkép

Az elmúlt időszakban több édesanya is nehezményezte, hogy hosszú a várólista a Városi Bölcsődében. Aggodalommal tölti el őket, hogy kérdéses a gyermekük elhelyezése, ha vissza szeretnének térni a munka világába. Véleményük szerint sokkal több bölcsődei férőhelyre lenne szükség. Ez a körülmény több család életére hatással lehet, ezért fontosnak tartottuk, hogy tájékozódjunk az ügyben kompetens személyektől.

Schwartz Béla polgármester, kérdésünkre elmondta, hogy megérti a szülők problémáját, éppen ezért lépéseket kíván tenni annak megoldására. Szeptemberben lesz lehetőség pályázni egy uniós támogatásra, melynek segítségével, 25 férőhellyel bővül majd a Városi Bölcsőde. A munkálatokat előreláthatólag jövő év tavaszán kezdik meg. A tervek között szerepel egy új bölcsőde építése is, melynek a helyét már ki is jelölték, és száz gyermek fogadására lesz alkalmas.

Zsohár Veronika: “Mindig a gyermekek érdekeit tartjuk a leglényegesebbnek”

A jelenlegi helyzetről Zsohár Veronika, a Városi Bölcsőde intézményvezetője, számolt be lapunknak.

– 2016 novemberétől vezetem a bölcsődét. A korábbiak tekintetében el tudom mondani, hogy 2012-ben történt egy jelentősebb fejlesztés nálunk, egy uniós pályázatnak köszönhetően. Ekkor új szárny épült, 24 férőhellyel gyarapodtunk, így már 98 kisgyermeket tudunk fogadni. Teljes kihasználtsággal működünk, és bármennyire szeretnénk minden igényt kielégíteni, sajnos egyelőre erre nincs lehetőség. Véleményem szerint ennek legfőbb oka, hogy jogszabályi változások történtek, melyek következtében több lehetőség nyílt a családok számára. A kisgyermekek fél éves korától az anyák visszatérhetnek a munkahelyükre, mégpedig a GYED Extra bővülésének köszönhetően kedvező feltételekkel. Ez egy jelentős változás, amire az intézmény még nincs felkészülve – tájékoztatta lapunkat Zsohár Veronika.

A bekerülés feltételeiről a szakember elmondta, hogy a szülőknek ki kell tölteniük egy előfelvételi lapot, amit minden év április 30-áig visszajuttatnak a bölcsődébe. Erre azért van szükség, mert így tudják összeállítani a csoportokat. Ezután meghirdetik a szülői értekezlet időpontját, ahol tudatják a családokkal, kik nyertek felvételt az intézménybe szeptembertől. Azok a kisgyermekek, akiket férőhely hiányában nem tudtak felvenni, várólistára kerülnek. Számukra már csak akkor tudnak helyet biztosítani, ha valaki az igényét visszamondja, vagy gyermeke ellátását egyéni kérésre megszünteti. Ilyen esetekre többször van példa, így a várakozók jelentős részének mindig sikerül helyet biztosítani. A legnagyobb gondot az évközben beérkező, azonnali ellátás igénylése jelenti, ugyanis januárra már teljes kihasználtsággal működik az intézmény.

Az intézményvezető kitért arra is, hogy saját gondozónői rendszerben dolgoznak, ami azt jelenti, hogy minden kisgyermeknevelőhöz 5-6 apróság tartozik. A rendszeres bölcsődébe járás fokozatos beszoktatással kezdődik, mivel az új környezet nagy változás a kicsik életében.

– A törvény előírja számunkra, hogy milyen feltételek alapján vagyunk kötelesek előnyben részesíteni a jelentkezőket. Fontos, hogy mindkét szülőnek munkaviszonnyal, vagy tanulói jogviszonnyal kell rendelkeznie. Abban az esetben, ha a szülő korán vissza szeretne menni dolgozni, minél hamarabb jelezze, mert figyelembe vesszük a munkahelyi kötöttséget. A gyermekvédelmi törvény szerint, azok a gyermekek, akik szeptember 1. és december 31. között töltik be a harmadik életévüket, a következő év augusztus 31-éig, vagyis a nevelési év végéig, bölcsődei ellátásban részesülhetnek. Ez azért lényeges, mert a kicsiket nem kötelező év közben kiszakítani megszokott környezetükből, maradhatnak három éves koruk után is, ha a szülők úgy látják jónak. Mint látható, sok szempontot kell figyelembe vennünk, mielőtt döntést hozunk. Mindig a gyermekek érdekeit tartjuk a leglényegesebbnek, és bízunk benne, hogy ezzel a szülők is egyetértenek – hangsúlyozta a szakember.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás