Bolyongás és hazatérés

Csabai Tibor grafikusművész Tóthárpád Ferenc és Pócza Zoltán társaságában (Fotó: Filó Csaba)

Indíttatás, elindulás, útkeresés, visszatérés és visszanézés.  Leginkább ezek a szavak jutottak eszembe, amikor december 4-én, az Ajkai Grafikai Műhely tagjaival Kőszegre utaztunk Csabai Tibor grafikusművész szülővárosába ,,Bolyongások” című életút- kiállításának megnyitójára.

S ha már összegző, egy sok évtizedes sikeres művészeti pálya keretbe foglalása, kicsit tekintsünk vissza a múltba. Tibor a pécsi tanárképző főiskola földrajz- rajz szakán végzett, pályakezdő évei a kőszegi gimnáziumhoz kötődnek. 1987-ben költözött Ajkára, ahol először a Vörösmarty iskolában tanított, majd a városi művelődési központban lett művészeti előadó és ekkor vette át az Ajkai Grafikai Műhely vezetését is. Aktív részese volt a Magyarpolányi Művészeti Iskola megalapításának, amelynek három cikluson át igazgatója is volt. (Nem mellesleg Pilátus szerepében éveken feltűnt a Polányi Passióban is). Harminc év után pedig rokonok, egykori kollégák, barátok és a népes ajkai ,,küldöttség” gyűrűjében hazatért.

A kőszegi Jurisics Vár lovagtermében Pócza Zoltán igazgató köszöntötte a vendégeket, majd Tóthárpád Ferenc író-költő méltatta a tárlatot:

– Bolyong – andalog, botorkál – kószál – tévelyeg… Mindez jellemző egy művészre még akkor is, amikor már jócskán túl van a kezdeti útkeresésen. A szinonimák közül én a csatangolt választanám alcímnek, mert abban van egy kis csibészség is, és valahol ott van benne az esőillatot rejtő vonalak foltszerű lebegése.

Csabai Tibor visszatért, hogy adjon valamit a szülővárosának. A kínálást örömmel fogadhatjuk, hadd gazdagodjon vele minden kiállítás-látogató és általuk, általunk e szeretett kisváros, Kőszeg.

Még csak annyit hadd mondjak, amit Ő is kiemelt egy nyilatkozatában: „Szorgos elődöktől származom – innen is, onnan is. Úgy sejtem, amit elkezdtek, nem tudták befejezni, amit kaptak, nem tudták megadni. Ők is itt vannak valahol…”

Művésztársak és barátok Ajkáról a megnyitón (Fotó: Filó Csaba)

Milyen véletlen: a bemutatott anyagban többször is megjelenik egy határozott motívum. A képek címei: Angyalok ideje, Angyali érintés, Angyali üdvözlet, Angyal a fogason. Ha figyelmesek vagyunk, a „csendes töprengések” során még sok mindenre rátalálhatunk. Bolyongjanak, csatangoljanak velünk Csabai Tibor műveinek világában. Fedezzék fel azokat a titkokat is, amelyeket talán el sem rejtett bennük, mégis ott vannak, ott bújnak meg valahol. Ott vannak, mert azok a Mi, személy szerit külön-külön is rejtőzködő és – itt az alkalom – felfedhető titkaink!”

A megnyitót a Kőszegi Vonósok hangulatos muzsikája színesítette. Az érdeklődők január 20-ig látogathatják a kiállítást a Jurisics-vár emeleti lovagtermében.

-bv-

 

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás