Boróka díszbogár és narancslégy – szakember tanácsai a kiskert tulajdonosoknak

Boróka díszbogár

Az utóbbi hónapokban kissé megviccelt bennünket az időjárás, mindannyian megtapasztaltuk milyen is egy rendkívül gyenge tél. Valószínűleg ennek sokan örülnek, hiszen nem kell fagyoskodni reggel a buszmegállóban és a fűtésszámla is alacsonyabb lesz. A kerttulajdonosak azonban joggal aggódnak, vajon a növényeiknek mennyi kárt fog ez okozni ismét?

Tavaly télen a hosszan tartó hideg, fagyos időjárás miatt 50-60 cm mélyen átfagyott a talaj, ez veszélyt jelentett a frissen ültetett örökzöldekre és a gabonafélékre, viszont ritkította a kártevőket. Ellentétben az idei téllel, amely eddig extrém enyhe arcát mutatta, erősebb fagyok egyáltalán nem voltak. Bárhogy is alakulnak a hőfokok, a gyümölcsfák és a dísznövények addig nem hajtanak ki, amíg úgynevezett mélynyugalmi állapotban vannak. Sajnos ez már véget ért bizonyos gyümölcsfajok több fajtájánál – mandula, őszi- és kajszibarack – ami azt jelenti, hogy ezután kizárólag az időjárás szabja meg, mikor rügyeznek, virágoznak. Ha túl enyhe az idő ez akár már februárban megtörténhet. Ezáltal csökkenhet a fagytűrő képességük, ami azért is veszélyes, mert egy esetleges lehűlés esetén el is fagyhatnak. Ez a folyamat a szőlőrügyeket és a vesszőket is fenyegeti. A másik probléma, ha a kártevők (rovarok, atkák) és a kórokozók (gombák) áttelelő alakjai nem ritkulnak meg a fagy által, a tavaszi felszaporodásuk robbanásszerű lehet majd – tájékoztatta lapunkat Ferencz Pál mezőgazdasági mérnök.

Bonyolítja a helyzetet, hogy könnyedén átvészelik a leghidegebb évszakot a nálunk nem őshonos, az éghajlatváltozás miatt a mediterrán országok felől terjedő kártevők. Ilyen például a tujaféléket, a hamisciprus fajtákat megtámadó boróka díszbogár, vagy a narancslégy, ami hazánkban a cseresznyére lehet ártalmas. Hasonló a helyzet a trópusi, szubtrópusi országokból a gyümölcs és zöldség szállítmányokkal behozott, illetve üvegházakból, fóliasátrakból kiszabadult kártevőkkel is, amelyek ellen nagyon nehéz védekezni. Az üvegházi molytetű például a vérehulló fecskefüvön kiválóan áttelel – magyarázta a szakember, aki a megelőzésre is felhívta a figyelmet. Ezúttal különösen fontos lesz a gyümölcsfáink és dísznövényeink tél végi lemosó permetezése réz (gomba ellen) és olaj (rovarok ellen) tartalmú szerekkel, mert így meggátolhatjuk a kártevők áttelelő alakjainak nagyszámú életben maradását és tavaszi gyors felszaporodását.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás