Bottal támadtak haragosukra

Illusztráció

Egy hattagú városlődi társaság botokkal felfegyverkezve vett elégtételt egy férfin. Ketten rács mögé kerültek, míg a többiek felfüggesztett szabadságvesztéssel megúszták az összetűzést. Ezen kívül ki kell fizetniük a bűnügyi költség jelentős részét.

Az Ajkai Járásbíróság előtt zajlott ügyből kiderült, hogy az elsőrendű vádlott, K. László (35), és az ugyancsak Városlődön élő S. A. (49), régóta haragos viszonyban voltak egymással. Ilyen előzmények után 2015. július 21-én este a két férfi összeverekedett a városlődi művelődési házban. (A történtek miatt külön büntető eljárás indult az indulataiknak parancsolni nem tudó férfiak ellen, s gyorsan ítélet született. K. Lászlót garázdaság miatt másfél évre felfüggesztett 10 hónapi fogházbüntetésre ítélték, addig S. A. hét hónapi fogházbüntetését egy év próbaidőre felfüggesztették.)

A verekedést követően K. László elment S. A. lakásához, ahol hangosan bekiabált ellenfelének. A házigazda sem fogta vissza magát, ő is sok mindent vágott K. fejéhez. Közben megérkeztek a rendőrök, hogy a két férfit elszámoltassák a művelődési házbeli verekedés miatt. A botrány okozóit bevitték az ajkai kapitányságra, hogy kihallgassák őket. Mielőtt hazamentek volna, sérüléseik miatt mindketten bementek a helyi kórházba, hogy ellássák őket. (A bekiabálás miatt külön eljárás indult K. László ellen, aki ekkor a zaklatás vétségét követte el.)

Azon az estén csak nem akartak csillapodni a kedélyek. K. László szólt négy barátjának, valamint az élettársának, hogy meg kellene látogatni S. A.-t. A csapat botokkal felszerelkezve éjjel 11-kor megjelent az előbb említett férfi lakása előtt, akit éppen akkor hozott haza kocsival a sógora Ajkáról. Ahogy megállt a VW Golf a családi ház előtt, a csapat kiabálva nekirontott a személygépkocsinak: botjaikkal az autó jobb oldali első és a hátsó ablakát betörték. A vádlottak egyike – az eljárás alatt nem lehetett beazonosítani a személyt – S. A. sógorát bottal fejbe verte, aki rokonával együtt bemenekült a ház udvarába. Ekkor kövek, járdalapok repültek feléjük, nem győztek elhajolni a “lövedékek” elől. Többen ezt kiabálták: “Megölünk, gyere ki!”

Mivel a háziaknak eszük ágában sem volt a feldühödött társasággal felvenni a harcot, arra vártak, hátha hazamennek az üvöltözők. Nem így történt, a kerítést kitörve berohant az udvarba H. Károly (33) és H. Arnold (23), akik botjaikkal bántalmazták S. A. sógorát, valamint az apósát. A támadást akkor hagyták abba, amikor a házigazda lánya közölte velük, hogy értesítette a rendőrséget.

Az érintettek nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek.

Az Ajkai Járásbíróság a csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt H. Arnoldot kétévi, J. Dávidot (24) egy év nyolc hónapi szabadságvesztéssel sújtotta. A többi verekedőnek, K. Lászlónak, H. Károlynak (33) , H. Gábornak (30) és H. Ildikónak az egy és két év közötti börtönbüntetését több évre felfüggesztették. A bíróság felmentette a vádak alól S. A.-t.

A vádlottakat arra kötelezték, hogy fizessék meg a gépkocsiban esett 17 ezer forintos kárt, valamint a kerítés helyreállításának 9 ezer forintos költségét. Összesen több mint 200 ezer forintot kell összességében fizetnie a társaságnak bűnügyi költség címén.

A Veszprémi Törvényszéken jogerőre emelkedett a döntést, miután hárman fellebbeztek az ajkai döntés ellen.

(ma)

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás