Csak szívvel lehet gondozni

Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége 1997-ben jelölte meg november 12-ét a szociális munka napjaként, amikor felhívják a közvélemény figyelmét a gondozásban dolgozókra, akik napról napra reményt adnak a rászorultaknak munkájukkal.
A VKSZK színháztermében november 19-én délután a Szociális Szolgáltató és Gondozási Központ a szociális munka napján ünnepséget szervezett. A megemlékezést megtisztelte dr. Horváth József alpolgármester, dr. Jáger László címzetes főjegyző, Johanidesz Sándor a Szociális és Környezetvédelmi Bizottság elnöke és a képviselőtestület számos tagja. Megjelentek a Molnár Gábor Műhely Alapítvány, a Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, a Városi Bölcsőde munkatársai, valamint a nyugdíjas klubok, a civil szervezetek képviselői.
gyj_szocialis munka napja 2763Dr. Dr. Horváth József alpolgármester nagy tisztelettel köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy ez a nap jó alkalom arra, hogy a szakma fölhívja a társadalom és a közvélemény figyelmét azokra, akik egész évben dolgoznak a rászorultakért, elesettekért, szegényekért, akik nap mind nap ezeknek az embereknek a kezelését, gondozását végzik. Ma az embereknek közel egyharmada szorul szociális gondozásra. Akik ezt végzik ma Magyarországon a társadalmi megbecsülésük nem a legmagasabb. Az intézményhálózat országos szinten elfogadható, de akik hálózaton belül a feladatokat végzik, azokra nagyobb odafigyelés kellene mindenképpen. Ma a minimálbér környékén keresnek a szociális munkások, akiknek hivatása ez a munka és ez szégyenletes. A kormányzat nem várhat a béremeléssel. A városban az intézményhálózat jól működik, a legnagyobb probléma a jövedelmekkel van. Nagy köszönetet mondott mindazoknak, akik ilyen körülmények között nap mind nap ellátják ezt a feladatot.
gyj_szocialis munka napja 2739Az alpolgármester után Kleinhans Terézia köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy nagyon hosszú időt, 28 évet dolgozott a szakmában. Pici intézményként családsegítéssel, négy fővel indultak. Az évek alatt bővültek. Gyermekjóléti szolgálat, házi szociális gondozás, étkeztetés, tíz fős idősotthon, majd 42 fős otthon, ajkai idősek klubja helyén gondozóház, családok átmeneti otthona, szociális bolt és sok-sok önsegítő csoport, amiket létrehoztak. Folyamatosan bővültek újabb és újabb szolgáltatásokkal. Köszönetet mondott minden munkatársának, akik ebben a munkában mellette álltak, akik segítettek ezen kihívásokat véghezvinni. Az utóbbi tíz évben a fejlődés felgyorsult, újabb idősotthont, a támogatási szolgálatot, a jelzőrendszeres házi gondozást sikerült megvalósítani. Megköszönte a város vezetőinek, az ajkai csoportoknak, kluboknak, nyugdíjasoknak, civileknek a közreműködést ebben a munkában. Ezt követően méltatta Mihályi Melinda eddigi munkáját, átadták számára a „Szociális segítésért” oklevelet, valamint gratuláltak kinevezéséhez. Mihályi Melinda megköszönte a város vezetőinek a bizalmat, hogy a jövő évtől az intézmény igazgatójaként bizonyíthatja szakmai rátermettségét.
gyj_szocialis munka napja 2728A köszöntők után dr. Horváth József alpolgármester elismeréseket adott át. Ajka város önkormányzatának képviselő-testülete a „Szociális Munkáért” díszoklevél kitüntetést Lovas Irénnek adományozta, aki a Molnár Gábor Műhely Alapítvány vezetőjeként emberi hozzáállásával, irányító, szervező és kapcsolatteremtő képességével jelentős eredményeket ért el. Majd az alpolgármester megköszönte Kleinhans Terézia 28 évi szociális szolgáltatás és gondozás területen végzett munkáját, majd megjutalmazta az igazgató asszonyt. Ezt követően kimagasló munkájukért néhányan „Szociális munkáért” oklevelet vehettek át az igazgató asszonytól és az alpolgármestertől: Fercsák-Botkó Katalin, Gólya Anita, Horváth Eszter, Horváth Zoltánné, Lukácsné Bozsik Ildikó, Meilinger Ferencné, Németh Csabáné, Poórné Mátrai Zsuzsanna, Rudolf Beledi Bernadett, Szilvási Katalin Beáta, Szarka Zsoltné, Grablerné Sipos Mónika, Berzsenyi Éva, Németh Éva, Gulyás Polett és Darnai Sára. Továbbá a Térségi Családsegítő és gyermekjóléti Szolgálat részéről Kupi Andrea vezető oklevéllel jutalmazta meg Benke Ágnest, Borisz Ildikót és Varga Anitát, kimagasló munkavégzésükért. Ezt követően az Időskorúak Gondozásáért Alapítvány részéről is elismeréseket adtak át Ihász Balázsné, Süle Istvánné és Illésné Lőrincz Erzsébet részére a látogatási szolgálatban való aktív részvételükért.
gyj_szocialis munka napja 2770

 

 

Az oklevelek átadása után Kövi Szabolcs zeneszerző, fuvola- és furulyajátékát hallhatták a vendégek, csodás háttérképekkel, filmekkel. A Szociális Szolgáltató és Gondozási Központ Vendéglátásával végződött az ünnepség.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás