Döbbenet és hullazsák

Megrázó képsorok, leszakadt testrészek és agyig hatoló zene. Nem egy újabb horrorfilmből idézünk, mert ez a valóság. A baleseti helyszínelők, a mentők, a tűzoltók és a gyászoló családok realitásáról van szó, ahol gyakran olyan jeleneteket ír a sors, hogy bizony évek múltán is nehéz szabadulni az emlékképektől. Sokkoló, félelmetes és felfoghatatlan. Valóban csak egyetlen pillanaton múlik az élet? – a Veszprémi Rendőrkapitányság balesetmegelőző programján jártunk, ami az ajkai rendőrök közreműködésével valósulhatott meg a Bánkiban.

balesetmegelozes-a-bankiban-20160928_10_34_18_pro
Megtelt a Bánki aula a rendhagyó balesetmegelőző előadásra

Igen. Elég egy rossz mozdulat, az árok mellett biztos, hogy lesz egy fa, ami az útról lefutó autóra vár. A telefonálás és a földet söprő sufnituning, se véd meg senkit a kaszástól. Hiába „menő”, mégse életbiztosítás egyik sem. Ahogy az se segít, ha ittasan, esetleg drogok használata után vezet az ember. Késő éjjel, buliból hazafelé tompulnak az érzékek, néha egy két pillanatra lecsukódik a szempilla. Elalszik a sofőr a kormánynál, de lehet, hogy soha többé nem ébred fel – pörögnek a képkockák a vásznon.

– A baj hamar megvan, de ezt a halkan suttogó megérzést hajlamos mindenki – főleg a fiatalok – elhessegetni, mondván velük nem történhet ilyesmi – tudtuk meg Pintér József baleseti helyszínelő előadásából.

Különben is dübörgő basszus nélkül, előzés nélkül, barátok nélkül mit ér a sebesség? Körültekintően közlekedni nagypapás. A bömöst meg kell húzatni, mert a csajoknak ez tetszik. Biztonsági öv? Ugyan már! Majd bekapcsoljuk akkor, ha rendőrt látunk, nehogy megvágjon. A motorról nem is beszélve, olyan erős, mint egy bivaly, nem érheti utol senki. Szép az élet. Gondolatszösszenetek, pillanatnyi benyomások, amik valóban a legtöbb indulás előtt ott motoszkálnak a fejekben. Tévhitek, amiktől jó lenne megszabadulni, de már nincs idő rá. Aztán villanás. Fal. Fa. Vad. Ütközés. Vér. Sziréna. Fejfa. Üresség.

balesetmegelozes-a-bankiban-20160928_11_00_22_pro
Egy szakadt farmer maradt csupán a veszprémi baleseti helyszínelő, Pintér József fiatalkori barátja után, aki életét vesztette egy karambolban

Meghökkentő és elgondolkodtató látvány. A prospektusokhoz és a kedves figyelmeztetésekhez szokott diákok számára legalábbis biztosan, hiszen minden mellbevágóan valós. Figyelemfelkeltőbb és elgondolkodtatóbb tehát egy ilyen tabukat feszegető baleset megelőzési film, mint bármi más. Ezt bizonyította az Ajkai Szakképző Intézet Bánki Donát Intézményegységében a vetítés alatti síri csend és döbbenet is, ami érezhetően betöltötte az intézmény auláját.

– Ha már egyetlen fiatal beköti a videó megnézése után a biztonsági övét, vagy nem ül be olyanok mellé, akik alkoholt/ drogot fogyasztottak, már megérte ez az egész – vallják a rendhagyó kampány kitalálói, Jakab Zoltán és Pintér József veszprémi baleseti helyszínelők, akik az oktató célzatú videót saját, filter nélküli, mindennapos élményeikből, valós balesetek helyszínelési képeit felhasználva állították össze. A negyed órás felvételen szemtől szembe találkozhattak a diákok a halállal, a zűrzavarral és egy-egy rosszul sikerült pillanatnyi „buli” következményeivel, azaz röviden: a legrosszabbal.

A bekötött biztonsági öv, és a körültekintő közlekedés hiába lerágott csont, a bénulásról, a hullazsákról és a balesetek körülményeiről még így is keveset, vagy egyáltalán nem beszélünk, mert tabu. Tapintatlanság lenne, vagy kegyeletsértés, pedig a legfőbb üzenet az, hogy mindenkit hazavárnak, méghozzá nem tolókocsiban, vagy darabokban, hanem épen, jókedvűen. A helyszínelők szerint a legtöbb baleset kis odafigyeléssel megelőzhető lenne, érdemes tehát úgy útnak indulni, hogy betartjuk a legfontosabbakat, hiszen a közlekedés nem egyéni kamikáze akciópálya, hanem egy sokszereplős társasjáték, ahol senkinek sem kellene veszítenie.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás