Dödölle Fesztivál a bolgárkert terméséből (videónkkal)

Fotó: Györkös

Szorgalmas háziasszonyok sütötték a dödöllét, a lángost, főzték a gulyást és töltötték káposztalevélbe a húsgombócot. A Nosztalgia Nyugdíjas Klub augusztus 26-án délután tartotta az első alkalommal meghirdetett Dödölle Fesztivált Bódén, a közösségi ház előtti téren.

A programot eredetileg nyárbúcsúztató együttlétnek tervezte az idén alakulása 25. évét ünneplő civil szervezet, ám a megjelent több száz érdeklődő a nyár közepén érezhette magát, a hőmérő higanyszála ugyanis 33 fokig emelkedett.  A szervezők a sörpadok fölé sátrat állítottak. Akinek ott nem jutott hely, a fák árnyékába húzódott.

Még a vendégek érkezése előtt a főzéshez felállított sátrat a Bolgárkertben a tagok által megtermelt zöldségekkel díszítették ki. A másik oldalon a Bódén termett gyümölcsöket, az azokból készült lekvárokat, szörpöket állították ki. Kóstolni is lehetett mindegyikből. A szörpöket a helyi Cserményi Virág készítette. A Bolgárkertben termelt zöldségekből salátákat készítettek és kínáltak. Szimeiszter Imrénétől, aki 17 éve vezeti a nyugdíjas klubot, megtudtuk, hogy a város 18 civil szervezetét hívták meg és bárhonnan szeretettel fogadták az érdeklődőket. A meghirdetett kezdési időpontban, két órakor már több százan voltak, de egyre csak érkeztek a vendégek. A nap folyamán sokat segítettek a Diabetesz Klub tagjai, akikkel a nosztalgiások a bolgárkertben végzett munka során barátkoztak össze. Azóta rendszeresen látogatják egymás programjait, tanulnak egymástól.

 

Mező Jánosné és Fazakas Ibolya megajándékozta a bolgárkert terméséből Schwartz Béla polgármestert

Schwartz Béla polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta,  hogy a Bolgárkertet az egykori Videoton pályán – amely városi tulajdonba került –  hozták létre.  Az elnevezés a hagyományőrzésre utal, ugyanis egykor Bódé volt Ajka éléskamrája, ahol bolgár kertészek termeltek jó minőségű zöldséget és gyümölcsöt. A területen egyesületek, családok, közösségek díjmentesen igényelhetnek területet, termelhetnek, közben átadhatják egymásnak a tapasztalataikat. A területen nem csupán gazdálkodás folyik, hanem közösségi tér és sportközpont funkciót is betölt. Most készül a dobópálya, amely ritkaságszámba megy az Ajkához hasonló lélekszámú településeken. Bódé is sokat fejlődött az elmúlt 15 évben. Kapott közösségi házat, amelyet a nyugdíjas klub megtölt élettel, programokat szervez, és összetartó közösséget épít. Kiépült a szennyvízcsatorna, az utak, készült új lakónegyed. A városvezetés kéri és figyelembe veszi a lakosság kéréseit, igényeit a fejlesztéseknél.

Gerencsér Hilda a településrész önkormányzati képviselője méltatta Szimeiszter Imréné közösségépítő és hagyományőrző tevékenységét.

Szimeiszter Imréné  megköszönte a tagtársainak az egész szezonban végzett munkáját, majd hozzátette, hogy jövőre nagyobb területen folytatják a munkát. Az idén fia, ifj. Szimeiszter Imre 350 palántát adott a klubnak.

A klubtagok a Bolgárkert terméséből megajándékozták a polgármestert.

A településrészért hosszú időn át sokat tett Borbély István, Borbély Istvánné, Fazakas Ibolya, Máthé Lajosné, Darmó Istvánné, Majer Ferenc, Klein Józsefné, Döbröntei Lászlóné, Borbély Jenő, Garami Sándorné, Szimeiszter Imre és Szimeiszter Imréné a város ajándékát vette át Schwartz Bélától.

A fesztiválon az Orchidea Nyugdíjas Klub tagjai  country táncot adtak elő, az ajkai Bányász Fúvószenekar is műsorral készült, majd a veszprémi Pannon Várszínház művésze, Keresztesi László énekelt  régi slágereket és operett dalokat, végül Szimeiszter Imre zenélt.

A szervezők a műsort követően mindenkit vendégül láttak. Szimeiszter Imréné kérdésünkre elmondta, hogy a klub célja a régi falusi gasztronómiai értékek megismertetése és továbbadása. Az  ősszel megtartják a hagyományos lecsófőzést és szilvalekvár készítést. Készítenek szilvás gombócot is és tervezik, hogy az iskolásokat meghívják a programra. Jártak már náluk tollfosztáson a honismeret iránt érdeklődő gyerekek, akiket kukoricaprószával kínáltak. A prósza számukra addig ismeretlen étel volt.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás