Drog-Stop vetélkedő – két nap a megelőzés jegyében

Fotó: Györkös

Az Ajkai Család- és Gyermekjóléti Központ által működtetett Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) idén is megrendezte – immár 12. alkalommal – az általános és középiskolás gyerekek számára a hagyományos Drog-Stop vetélkedőt a vmk aulájában. Benke Ágnes Mária, a szervezet titkára arról tájékoztatta lapunkat, hogy az idén elkészül a következő öt évre vonatkozó drog stratégia (az előző a 2010-2018 közötti időszakra vonatkozott), amelynek összeállítását a vetélkedővel kapcsolatos tapasztalatok is befolyásolják.

Hasonló feladatokat kellett megoldaniuk mindként korosztálynak, azok csupán nehézségben különböztek egymástól. A szakemberek többek között arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire ismerik a gyerekek a különböző kábítószereket, ezért a legális és illegális drogokról, használatuk módjáról, a hatásairól és az egészségre gyakorolt káros következményeiről kérdezték őket. A történetírás feladványban kreativitásukra volt szükség, amelyben nagyon érdekes volt, hogy különböző szemszögből mutatták be ugyanazt a problémát.

A játékos megmérettetésre az általános iskolások három intézményből érkeztek öt csapattal. Közülük legügyesebbnek a Csillámpóni Egyszarvúak (Nyirádi Erzsébet Királyné Általános Iskola) fantázianevet viselő versenyzők bizonyultak. A Cartell (Fekete-Vörösmarty Általános Iskola) csapata végzett a második, a TeamBack (Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola) pedig a harmadik helyen.

A középiskolások négy intézményből érkeztek kilenc csapattal. A versenyben a Drogirtók győztek, akik a Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola tanulói. Az Ajkai Bródy Imre Gimnázium két csoportja követte őket: második helyen a 10G/20K, a harmadik helyen pedig a BroDealer tagjai végeztek.

A feladatok kiértékelésekor a szociális szakemberek számára kiderült, hogy az elsődleges prevenció jól működik az iskolákban, mivel kivétel nélkül minden általános iskolás tudta, hogy a kábítószereknek milyen hatásai vannak, hogyan használják és mik a következményei. Tanulságos volt, hogy azt gondolják a gyerekek: ami legális, az nyilván nem ártalmas. Ez talán még logikus is, de tudjuk, hogy a cigaretta, a kóla, az energiaital mind károsak. Ami ugyancsak figyelemfelkeltő lehet a szülők számára, hogy úgy vélekednek a gyerekek, a szülői szigor védi meg őket a droghasználattal szemben.

A középiskolás csapatok különösen ügyesek voltak, esetükben nem lehet kiemelni egyetlen feladatot sem, amit ne tudtak volna helyesen megoldani. Az internetezéssel és a számítógép használattal kapcsolatos kérdéseket tudták a legjobban: tisztában vannak a chat-elés veszélyeivel, az álszemélyiség fogalmával és minden kamasz tudta, hogy kihez kell fordulni, ha zaklatják őket az interneten.

Az általános és középiskolások megoldásai között a történetírásban volt leginkább mérhető a különbség. A kisebbeknél a szülők is szerepet kaptak, akikhez bátran fordulhattak segítségért, az idősebb korosztály viszont a barátait vonta be egy-egy szituációba, a szülőket ritkán.

A prevenciós célú rendezvényen nyilvánvalóan minden résztvevő nyert – legalább egy közös élményt és tapasztalatot -, de a dobogósok emléklapot, édességeket, praktikus apróságokat vihettek haza, az első helyen végzők pizza ajándékutalványt is kaptak.

A szociális munkások abban bíznak, hogy az évről évre megrendezett Drog-Stop vetélkedő és a Prevenciós hét nem hiábavaló és a diákoknak olyan információkat adnak át, ami szükséges ahhoz, hogy felelősen tudjanak dönteni egy lehetséges szerhasználat előtt. Legyen az illegális vagy legális.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás