Édes Anna másképpen

Egyik kedvenc olvasmányunk volt Kosztolányi Dezső hiteles történelmi háttérrel megírt Édes Anna című regénye. Töröcsik Mari főszereplésével filmdráma is készült belőle Fábri Zoltán rendezésében 1958-ban.

Teltek, múltak az évtizedek és számtalan színház tűzte műsorára, de a középiskolai tananyag részét is képezte. Aztán Tóth Ádám rendező egy merészet gondolva musicalt írt a történetből a 2015-ben alakult Budapesti Showszínház számára.

A Nagy László VKSZK színháztermében szeptember 17-én mutatták be a zenés darabot népes szereplőgárdával. A történet a Tanácsköztársaság bukása idején játszódott. A cselédek kiszolgáltatottságát Édes Anna személyén keresztül lehetett nyomon követni, amelyet a musicalben is végigvitt a rendező. Hangsúlyos elemként Tóth Árpád elgondolása alapján látható volt az Anna árnyékaként jelenlévő többi megalázott lány, akik ösztönözték a főszereplőt a gyilkosságok elkövetésére, amely a sok felgyülemlett indulat miatt elégtétel volt a számukra.

A színház felvállalta a fiatal tehetségek gondozását, így a szerepekben számunkra kevésbé ismert színészek is játszottak. Annát Horváth Mónika, Vizy urat Buch Tibor, Jancsi úrfit Getto Márton alakította. A zenét Horváth Zsolt Hozsó, a Kozmix billentyűse szerezte, aki kellemes dallamokat rakott össze az egyes jelenetekhez. A koreográfiát Sallak Petra állította össze.

Néhány szokatlan dramaturgiai fordulat tette emlékezetessé az előadást, de az elhangzott dalok némelyikéből az idő haladtával sláger is lehet.

Cs.B.É.

 

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás