Égési sérüléseket okozhat a füge!

Égési sérülés füge

Egyre elterjedtebb a hazai kertekben is a füge, ám azt nem is gondolnánk, hogy a gyümölcs, pontosabban a bokrának a nedve égési sérüléseket is okozhat, akár harmadfokút, ha nem vigyázunk. Az alább olvasható történet nem a képzelet szüleménye, ezért fokozott óvatossággal metsszük a füge bokrokat nyáron.

nem szép látvány a füge (vagy más növény) okozta égési sérülés, sőt mi több viszket is

Ha nem első kézből halljuk a történetet, talán el sem hisszük, de sajnos igaz. Komoly veszélyek leselkednek ránk a kiskertben. Olyan növények okozhatnak égési sérüléseket, amikkel a háziasszonyok minden nap találkoznak. Történetünk fő hősét nevezzük csak Enikőnek.

– Vigyázzál a fügétekkel ! -mondja Enikő az egyik kollégánknak és már mutatja is a kezét. A látvány ijesztő. És már kattogott is az agyam, hogyan tudott ilyen sérüléseket okozni a növény. Hamar kiderült, hogy Enikő a hétvégén a családjánál volt, ahol gondolták kihasználják a szép időt egy kis kertészkedésre. Levágták az elfagyott fügeágakat. Természetesen a jó időre való tekintettel nem nagykabátban végezték a munkát. Amikor hazaindultak a nap még mindig sütött, de a kocsiban nyári öltözetben elviselhető volt és nem érezte Enikő, hogy valami probléma lenne. Estére azonban feltűnt neki, hogy vízhólyagok keletkeztek a testén, aminek először még nem tulajdonított nagy jelentőséget, de a tünetek egyre erősödtek, így bőrgyógyászhoz fordult. A szakember azonnal azt kérdezte a lánytól, hogy volt-e füge vagy fügebokor közelében az elmúlt időszakban.

Enikő már tuja, hogy sérüléseinek kiváltó okát a napfény és a növény nedvének testével való érintkezése okozta. A tünetek megjelenéséért a furokumarin a felelős, ami nem más mint egy fényérzékenységet okozó anyag. Ha ez a vegyület a bőrre jut, a napfény hatását felerősíti és leégéshez hasonló tüneteket okoz. (A bőr kipirosodik, viszket, fájdalmas hólyagok jelennek meg rajta). A súlyosabb tünetek általában a növénnyel való érintkezést követő 24 órában alakulnak ki, majd az ezt követő 2-3 napban rendszerint tovább fokozódnak.

Utánajártunk egy kicsit a témának és kiderült, hogy nem csak a füge, de számos más növény is okozhat hasonlóan súlyos égési tüneteket. Olyan esetet is találtunk, ahol nyomozás is indult tömeges égési sérülés miatt. Itt a petrezselyem levele okozott égési sérülést. Az eset még 2014-ben történt és ötven embernél jelentkeztek a tünetek. Veszélyes lehet a citrom és a lime is, ahol a növényen túl a gyümölccsel való érintkezés is veszélyes lehet. Az egyik orvosi lapban egy 24 éves ápolónőről írtak, aki lime-os pitét sütött, de hibázott, ugyanis  a gyümölcsöt kézzel facsarta a tésztába, majd gyalog a szép napsütéses időben sétált egy nagyot, utána jelentkeztek nála a már leírt tünetek.
Ez az eset azért is elgondolkoztató, mert a citromot a házipatikában sokan használják bőrápolásra. Szintén a citrusfélék okoztak kellemetlen tüneteket annál a 23 éves nőnél, aki a strandon mojito koktélokat készített, majd három nappal később fájdalmas, vörös foltokkal a testén kért orvosi segítséget.

Fontos, hogy a tüneteket okozó növényekkel, zöldségekkel már a kora tavaszi napsütésben is kerüljük az érintkezést, nyáron pedig még inkább ügyeljünk bőrünk védelmére, hiszen egy-egy ilyen találkozás hetekre megkeserítheti a vakációt.

A cikk folytatása következik.. ahol egy bőrgyógyászt kérdezünk a további nyári veszélyekkel és tudnivalókkal kapcsolatban..

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás