Egészségről vidáman, de tudatosan

Guszta és egészséges (Fotó: Györkös)

A szülőknek mindig nagy dilemma, mit egyen a gyerkőc, hogy jól is lakjon, de lehetőség szerint az étel azért ne is csak ketchupos tészta vagy fornetti legyen, ami minden, csak nem egészséges. Mivel korunk kívánalma a tudatosság, ezért a táplálkozás terén sem árt képben lenni, hiszen egyre több a túlsúlyos, vagy allergiával küzdő apróság, ezt megelőzni igyekezvén tartottak idén is egészségnapot a Patakparti Óvodában.

Az intézmény különös hangsúlyt fektet zöld óvodaként a környezet tiszteletére és az egészséges életmódra való nevelésre, amihez az említett rendezvény is szervesen kapcsolódott, hiszen az óvodások egészséges ételeket készítettek az óvodapedagógusokkal közösen, míg a szülőket dr. Pollák Éva gyermek gasztroenterológus és Keller László szociális szakember várta egy humoros, mégis hasznos ismereteket nyújtó előadásra a táplálkozással és a viselkedési zavarokkal kapcsolatban. Mint kiderült a kettő sok esetben összefügg egymással.

Kaposiné Kundermann Lívia óvodavezető-helyettes még a program előtt arról számolt be lapunknak, hogy az óvodában fűszerkert és veteményeskert is van, így friss zöldségeket és gyümölcsöket tudnak biztosítani az év egy részében legalább a gyerekeknek.

A kezdeményezés jó, amelyhez véleményem szerint már csak egy csipetnyi kreativitás kell és akkor az apróságok tényleg nem tudnak ellenállni a finomságoknak, hiszen melyik gyermek hagyná ott a különös formájú, színű, vagy elkészítésű étkeket? Egyik sem, főleg ha maga is részt vehet a kreatív alkotási folyamatban. Ilyen finomságokból nem volt hiány a tornaszobában sem, ahol Keller László és dr. Pollák Éva hívta fel a szülők, illetve az óvodapedagógus figyelmét a tudnivalókra.

László beszámolójából kiderült, hogy a betegség hiánya nem egyenlő a testi, lelki egészséggel, ezért szülői csoport elindítását, valamint két játszódélelőtt megszervezését tervezi, ahol a gyerekek a szeretetről, a szülők pedig a helyes konfliktuskezelésről „tanulhatnának”.

A doktornő pedig rámutatott, hogy a problémás gyermekek viselkedésének hátterében gyakran a nem megfelelő étkezés áll, ezért különösen hasznos lehet a szülőknek, ha tudják mit érdemes adni és mit nem a csemetéjüknek. Természetesen a kóla, a chips és a fornetti nem szerepelt a „hasznos” listán, viszont a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás (ez vizet, levest, esetleg teát jelenthet), valamint a változatos étkezés, a kiegyensúlyozott, de nem mellőzött sóbevitel és az elegendő mennyiségű rost (zöldség, gyümölcs) nélkülözhetetlen.

A megfelelő C és D vitamin bevitel szintén szükséges a szervezet egészséges működéséhez, de a kalcium is lényeges, hiszen a csontok számára nélkülözhetetlen a pótlása. C vitaminból testsúlykilogrammonként 30 milligramm szükséges naponta, két-háromszor elosztva. Mindemellett 10 testsúlykilogrammonként 3 deciliter víz fogyasztása ajánlott. Érdemes visszatérni nagyanyáink étrendjére és mellőzni a margarint, az olajat, helyette zsírral főzni. A tészták helyett a főzelékek jelenthetnek alternatívát.

Mindezt az óvodai közétkeztetésben szinte lehetetlen megvalósítani, ezért elsősorban a szülők felelőssége a gyermek helyes táplálkozásra ösztönzése, de a gasztroenterológus szerint a Patakparti Ovi a lehetőségekhez mérten mindent megtesz az egészséges étkezésre nevelés érdekében.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás