/EGÉSZSÉGÜGY KONTRA/ A megelőzés legyen az első!

Fotó: Györkös

Hagyománya nem volt, folytatása viszont lesz az ingyenes szűrőnapoknak a Magyar Imre Kórházban, félévente kívánunk hasonlót szervezni – fogalmazott dr. Nagy Zoltán főigazgató a „Szívügyünk a szíved egészsége” elnevezéssel meghirdetett ingyenes szív és érrendszeri szűrőnapon, ahol a vizsgálatokon túl jótékonysági retró véradással várták az ajkai és környékbeli lakosságot egy fél napon át.

Már reggel nyolc óra előtt sor kígyózott a kórház 0. emeletén, főként az idősebb korosztály képviseltette magát a rendezvény megnyitóján, hogy a regisztrációt követően mihamarabb sorra kerülhessen az előre eltervezett vizsgálatok valamelyikén, vagy akár mindegyikén.

A főigazgató nyitotta meg a programot egy rövid felvezetővel és a háta mögött negyven nővérrel, valamint négy orvossal. Dr. Nagy Zoltán hangsúlyozta, hogy a kórház minden dolgozója számára a betegek az elsők, így fontosnak tartják, hogy mindent megtegyenek a hozzájuk fordulók egészségéért. A főigazgató rámutatott, hogy a szív és érrendszeri betegségek fordulnak elő leggyakrabban a lakosságnál hazánkban, ezért a rendezvényen főként e betegségcsoport kivizsgálását helyezik előtérbe, de következőnek a rákos megbetegedések kiszűrése lesz a cél.

Jelezte, hogy várólista (ez a műtétekre vonatkozik) nincs a kórházban, csak előjegyzés, amivel kapcsolatban megteszik a megfelelő lépéseket, hogy csökkentsék. Orvosokból álló bizottságot állítanak fel, hogy a betegeket ne érhesse egészségkárosodás a várakozás miatt. Beszéde második felében a kórházban megvalósult, vagy már eltervezett fejlesztésekről tájékoztatta a jelenlévőket és megköszönte a támogatóknak – akik között magánszemélyek, cégek és politikai szervezet is van – hogy a szűrőnap létrejöhetett.

A rendezvényen többek között kardiológiai szakorvosi vizsgálatot és tanácsadást, indokolt esetben EKG-t és szívultrahangot, komputeres érszűkület vizsgálatot vehettek igénybe a jelenlévők, de lehetőség volt vércukor és koleszterinszint mérésre, vérnyomásmérésre, testtömegindex és testzsír mérésre, valamint légzésfunkciós vizsgálaton való részvételre is a dietetikai szaktanácsadáson túl. A segítők a karjukat is nyújthatták a jótékonysági retró véradáson.

Dr. Nagy Zoltán lapunk kérdésére elmondta, hogy orvosként a szűrővizsgálatok hangsúlyozását és a prevenciót tartja az egyik legfontosabb szakterületnek, hiszen a leghatékonyabb gyógyítási módra akkor van lehetőség, ha a betegség korai stádiumban van kiszűrve. Az egészségprogramon több százan vettek részt.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás