Ott felejtett égő gyertya okozott pillanatok alatt lakástüzet (videóval)

Fotós: Futó Dávid Levente
lakástüz szimulálása
Fotós: Futó Dávid Levente

Egy ott felejtett égő gyertya okozott pillanatok alatt lakástüzet . Szerencsére ez csak bemutató volt a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Veszprém Megyei Tűzmegelőzési Bizottság részéről. Egy berendezett konténerben illusztrálták a tipikus karácsonyi tüzet. A konténerbe bútorokat berendezési tárgyakat és karácsonyfát is elhelyeztek , hogy az megegyezzen egy karácsonyi szoba kinézetével. Ezzel a bemutatóval szerették volna felhívni a figyelmet, hogy egyetlen égve felejtett gyertya miatt is néhány perc alatt teljesen kiéghet egy egész lakás. Karácsonyi időszakban sajnos megnövekszik a lakástüzek száma amelyek kiindulópontja a karácsonyfa, adventi koszorú, a nem biztonságos égősor, a csillagszóró vagy épp a tűzhelyen felejtett étel. Fontos kiemelni, hogy ha az olaj, zsír lángra kap, akkor azt ne vízzel, hanem takarással próbáljuk eloltani.
Nádai Balázs tűzoltóőrnagy tűzoltóparancsnokkal beszélgettünk arról, hogy mit kell tenni, hogy biztonságban teljenek az ünnepek.
Kér mindenkit, hogy égő mécsest, gyertyát ne rakjanak éghető anyag közelébe és soha ne hagyják felügyelet nélkül.
Ne vásároljanak kétes eredetű érintésvédelmi előírásokkal nem rendelkező égősort.
A lámpafüzéreket éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére se hagyják bekapcsolva.
Lehetőleg a karácsonyfát rakjuk távol a függönytől, hogy a gyertya vagy a csillagszóró szikrája ne okozzon bajt. – Fontos még megjegyezni, hogy ahogy telnek a napok a karácsonyfa egyre szárazabb lesz ami még tűzveszélyesebbé teszi, ezért ilyenkor már egyáltalán ne használjuk nyílt lángot a fán. – mondta az őrnagy
– Ha még is megtörténik a baj ne habozzunk hívni a tűzoltókat. Ne álljunk neki magunk eloltani mert pánikba eshetünk és olyan gyorsan terjedhet a tűz, hogy magunk is megsérülhetünk. Bízzuk ezt a felkészült szakemberekre. – tette hozzá
Tárcsázzuk a 105 vagy a 112 telefonszámot. Fontos elmondani a telefonba a pontos címet, van-e életveszély, mit veszélyeztet a tűz, meghatározni a tűz nagyságát és a lakóépület jellegét végül a nevünket, és a telefonszámunkat mert csak ezek információk birtokában tudják megkezdeni a kivonulást a helyszínre. Mi magunk meg igyekezzünk a lehető leggyorsabban elhagyni a helyszínt hogy ne nehezítsük meg a tűzoltók munkáját.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás