Egy üst kocsonya talált gazdára Tósokberénden

A bőség tányérai (Fotó: Györkös)

A hagyományőrző disznóvágást követően a Tósokberéndért Egyesület a „melléktermékként” összegyűlt bőrös, csontos húsfélékből kocsonyát készít minden évben a jó idő beállta előtt. Idén március harmadikán fogyasztották el, az előző nap a közösségi házban főzött üstnyi finomságot. Sőt desszert meglepetés hájas tészta is jutott minden résztvevőnek bőségesen.

A programot megtisztelte jelenlétével Schwartz Béla polgármester, dr. Horváth József alpolgármester és Rieder András, a városrész önkormányzati képviselője. Részt vett az eseményen Horváth Magda és Tilhof Endre az egyesület két tiszteletbeli tagja.

Geri Gyula elnök köszöntője után Csendes Róbert, a főzés szervezője tájékoztatta a jelenlévőket az elkészítés körülményeiről, köszönetet mondva főző csapatának. Majd a kocsonya hatásáról beszélt.

– Nagyszüleink úgy tartották, hogy a kocsonya nem tesz jót az egészségnek, de a legújabb kutatások eredményeként megváltozott a szemléletünk, hiszen az étel kollagén tartalma jótékony hatást fejt ki a szervezetünkben. A kollagén rostok részt vesznek az inak, a bőr, a csontok és az ízületek újjáépítésében, továbbá enyhítik az ízületi fájdalmakat. A haj és köröm növekedését serkentik. Fontos, hogy nemcsak kulináris élvezetként, hanem tudatosan is fogyasszunk C vitamint, citromlevet a kocsonya mellé, mert az segíti a kollagén felszívódását és serkenti a termelődését, amely többek között visszaadja a bőr rugalmasságát, feszességét – informált a szervező.

Megtelt a Tósokberéndi Közösségi Ház március harmadikán

Ezen ismeretek tudatában a jelenlévők jóízűen elfogyasztották a finomságot. Majd a kocsonya főzése közben hajtogatott hájas kráflit, kiflit, batyut kínálták az asszonyok, amelyet helyben termesztett dióval és hagyományos módon főzött házi szilvalekvárral, vagy meggylekvárral ízesítettek. Többen otthon készített süteménnyel, pogácsával vendégelték meg a jelenlévőket. Végül harmonikaszóval, nótázással fejeződött be az egyesület téli időszakra tervezett rendezvényeinek a sorozata.

Az est folyamán a hajléktalan szálló lakóit megvendégelte az egyesület néhány tányér kocsonyával, sőt jutott még a rászorult idős embereknek is ebből az egészséges finomságból.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás